Rosenbuskar är den vackraste utsmyckningen i en hemträdgård. Så det är ingen överraskning att varje trädgårdsmästare vill njuta av deras skönhet så länge som möjligt. Jag har också letat efter ett sätt att få mina rosor att blomma rikligt och länge. Jag verkar ha hittat det – ett enkelt botemedel från apoteket. Hur använder man ricinolja på blommande rosor?

Längden på rosblomningen

Det är inte för inte som rosor kallas för trädgårdarnas drottningar. De blommar på ett spektakulärt sätt och glädjer oss med sina olika färger och behagliga dofter. Den som har planterat en rosenbuske i närheten av sitt hem vill kunna njuta av dess skönhet så länge som möjligt. Blomningstiden för dessa växter påverkas av flera faktorer, särskilt deras art och variation. Blommorna på rabattrosor (La Sevillana) eller markrosor (Heidetraum) håller imponerande länge. Men det spelar ingen roll vilka rosor du väljer till din trädgård, beror blomningens längd också på hur du sköter dem och vilka förutsättningar du ger dem.

Vad påverkar längden på blomningen av rosor?

  • Plats – Rosor blommar längst och rikligast där de har tillgång till full sol.
  • Jordmån – Rosor föredrar en genomsläpplig sandig lerjord med ett pH-värde på 6,5, som är rik på humus och mineraler. De blommar bäst i sådan jord.
  • Klipp – Regelbunden och korrekt utförd beskärning stimulerar kraftig blomning av rosor. Under säsongen är det rekommenderat att skära ner blommande rosor för att producera fler nya knoppar (detta görs inte för vilda rosor och skrynkliga rosor som bär frukt).
  • Gödsling – Om du vill att dina rosor ska blomma under lång tid måste du förse dem med näringsämnen.
  • Skydd mot frost – De flesta rosor som odlas i vårt klimat måste täckas och rensas före vintern för att säkerställa lång blomning varje säsong.
  • Skydd mot sjukdomar och skadedjur – Rosor som försvagats av patogener och skadedjur blommar mycket kortare.

Ricinolja för blommande rosor

Olika sorters rosor kan blomma under en imponerande lång tid, till och med från försommaren till den första höstfrosten, men de behöver hjälp för att göra det. Det är oerhört viktigt att ge dem lämpliga växtförhållanden, dvs. bördig och genomsläpplig jord med optimalt pH-värde och ett soligt läge. Och glöm inte att ta hand om dem… beskärning och skydd mot kyla. Det är också viktigt att gödsla rosorna och skydda dem mot sjukdomar och skadedjur.

Intressant nog finns det ett enkelt och billigt apoteksmedel som inte bara ger näring åt rosor utan också fungerar som ett skyddande paraply för dem. Ricinoljaeftersom denna produkt är ett av de bästa naturliga bekämpningsmedlen som används inom trädgårdsodling. Det används för att skrämma bort sorkar och mullvadar och för att bekämpa bladlöss och spindlar. Tack vare sina svampdödande egenskaper förhindrar den mjöldagg och andra svampsjukdomar som drabbar rosor. Användningen av ricinolja förbättrar buskarnas tillstånd, stärker deras rötter och främjar frodig och långvarig blomning.

Jag förbereder balsam och spray för blommande rosor mycket enkelt. Jag tillsätter 1 tesked ricinolja i 1 liter vatten och häller i en sprayflaska. Jag skakar hela blandningen kraftigt och sprayar sedan rosenbusken med produkten. Jag använder den återstående produkten som ett balsam för att vattna växten. Så här går det till Jag använder denna blandning varannan till var tredje vecka på ljusa men inte soliga dagar. Det håller rosor friska och blommar kraftigt, vilket gör att de behåller sina vackra blommor under lång tid.