Sansevieria är en av de mest populära krukväxterna. Det väljs ganska ofta som en inredning. Det ser slående ut och har vintergröna blad. Det är värt att tillämpa enkla behandlingar för att få den att växa vackert. Använd bara en ingrediens.

Sansevieria, som ofta kallas ”ormtunga” eller ”svärmors tunga”, är mycket populär i Slovakien. Den är en slående inredningsdetalj och skötseln är inte alltför svår. Naturligtvis förekommer den över ett ganska stort område, eftersom den finns i Afrika såväl som på Arabiska halvön eller Asien. Dess karakteristiska drag är långa, köttiga och vintergröna blad. Korrekt omhändertagen blommar sansevieria och låter oss beundra klustret av små blommor med en behaglig doft.

Sansevieria: den naturliga luftrenaren

Sansevieria är en av de växter som utmärkt luftrenare av toxiner. Det är därför det gjorde listan över de 18 bästa naturliga luftrenarna. Sansevieria omvandlar koldioxid till syreoch renar på så sätt luften, medan effektivt bryter ner föreningar som xylen, toluen, formaldehyd, bensen eller trikloretylen. Det är därför en växt som är särskilt rekommenderad för sovrum.

Sansevieria har många sorter, de mest populära är de med svärdformade blad. Mindre serpentinformade sorter är också kända, t.ex. ’Hahnii’ eller kompakt ’Robusta’. Höga sorter som sansevieria tre-stripekan de bli upp till 120 cm höga.

Om du vill köpa en sansevieria till ditt rum är det lämpligt att först ta reda på vilken sort det är och vilken storlek den kommer att nå. Dvärgsorter är naturligtvis bäst för bordet, men om växten ska vara en framträdande del av interiören är det värt att välja en sort som är relativt hög.

Hur tar man hand om sansevieria?

Sansevieria gillar inte för mycket vatten, så det är bäst att vattna den var 8-10 dagar. På vintern kan detta göras mindre ofta, till och med var 4:e vecka. Växt föredrar ett varmt och soligt läge, men i själva verket trivs den på nästan vilken plats som helst. Det lönar sig ändå att hitta en gyllene medelväg. Exponering på en plats där solens strålar är ganska starka kan skada växten och till och med leda till att de gröna ”tungorna” bränns. Detta kommer då att indikeras av stora fläckar. Om platsen å andra sidan är mycket skuggig kommer växten att bli mer ”skuggig” och förlora sin frodiga gröna färg.

Eftersom sansevieria växer bäst i ett stenigt substrat, du behöver inte befrukta det så ofta.

Lägg en nypa i en kruka. Det naturliga gödselmedlet kommer att ge näring åt sansevieria

Det är dock värt att prova ett hemlagat gödselmedel för att hjälpa din sansevieria att växa. Speciellt om växten inte växer – då är orsaken förmodligen brist på lämpliga näringsämnen. I denna roll är Gödselmedel av äggskal – som du vet är de rika på kalcium, svavel, kisel och fluor. När ägget är kokt tar du bort skalet och krossar det sedan i små bitar. Blanda skalen med det översta lagret av krukväxtjord. Gödselmedlet är klart! Du kan också göra en speciell blandning baserad på äggskal. Lägg dem i en behållare, täck med vatten och låt stå i två veckor. Efter denna tid kan du vattna växten med det speciella avkoket.

Det rekommenderas att upprepa behandlingen regelbundet var 3-4:e vecka. Sansevieria kommer säkert att återbetala dig med ett vackert utseende.