Blåbär har varit mycket populära under en längre tid, men alla känner inte till de hälsoeffekter de har. De är en bra källa till vitaminer och antioxidanter, men det finns en annan sida av myntet. Det visar sig att inte alla ska äta denna frukt. Vi ska förklara vad du ska se upp med så att du kan njuta av denna frukt utan negativa konsekvenser.
Vi uppskattar deras söta smak och näringsvärde, eftersom blåbär är en mycket värdefull sommargåva. När de äts regelbundet har de en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet, hjärnans funktion och synen. Studier visar att blåbär, tack vare de vitaminer, mineraler och antioxidanter som de innehåller, kan skydda mot civilisationssjukdomar. Men det är inte alla som kan sträcka sig efter dem utan rädsla.
Vem kan blåbär skada?
Blåbär är en frukt med måttligt kaloriinnehåll. De innehåller cirka 60 kcal per 100 g och har ett lågt glykemiskt index. Därför kan du säkert konsumera dem under viktminskning. Situationen är lite annorlunda för personer som tar vissa mediciner som dessa bär kan reagera med. Det är alltid värt att konsultera en läkare för att utesluta risken för komplikationer.
Läkemedel som blåbär kan vara farliga att kombinera med inkluderar antidiabetika, ångestdämpande läkemedel och det psykotropa läkemedlet buspiron eller till och med flurbiprofen, som är ett läkemedel från gruppen icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID).
Fruktallergi och fruktosintolerans är också kontraindikationer för att konsumera blåbär. Personer med njursjukdom och en ordinerad lågkaliumdiet måste vara försiktiga.
Inte alla vet att denna frukt finns på listan över produkter som kan aktivera favism, en bönsjukdom som är förknippad med brist på enzymet G6PD. Detta innebär en risk för svår anemi.
När är blåbär inte alls hälsosamma?
Det är inte alla som vet att denna frukt ibland kan vara skadlig även för personer utan hälsoproblem eller allergier som inte tar några mediciner. Och vi är skyldiga till detta själva. Det här är en situation där vi konsumerar blåbär utan att tvätta dem först. Detta är en direkt väg till magproblem eller allvarlig förgiftning. Och det spelar ingen roll om de kommer från marknaden, stormarknaden eller din egen trädgård eller din grannes. Det är alltid absolut nödvändigt att tvätta dem noggrant under rinnande vatten innan du äter dem.
Ett annat exempel är att äta rutten, rötad eller möglig frukt. Även om bara en liten del är infekterad finns sporerna troligen redan överallt på blåbäret och har lyckats sprida sig till närliggande blåbär. Det är ganska riskabelt att äta dem. Och det handlar inte bara om eventuella magsmärtor, diarréer eller kräkningar.
Mögel producerar farliga toxiner som kanske inte varar länge. Med tiden leder de dock till allergier, hormonella störningar, försvagat immunförsvar eller till och med mutationer och cancer. Så som du kan se är problemet allvarligt.