Tips för hemmet

Den hemska insekten tar det tjeckiska köket med storm. När den väl har kommit in där kan du inte bli av med den

Tjeckiska hemmakockar har fått ett nytt problem. En farlig skalbagge har börjat infiltrera köken och den är svår att bli av med. Om denna oinbjudna gäst kommer in i ditt hus kan du förbereda dig på en lång kamp för ditt kök. Vad är det här för skalbagge och hur bekämpar man den?

Vad är den här buggen?

Denna insekt, som kallas mjölmask, livnär sig främst på mjöl, pasta, gamla bakverk och andra torra livsmedel. Mjölmasken är ett litet, oansenligt men mycket farligt skadedjur som kan orsaka stor skada i ditt kök. Denna skalbagge dyker ofta upp i ditt hem tillsammans med angripen mat som du tar med dig från affären, eller så kan den flyga in genom ett fönster.

Hur du vet om du har denna oinbjudna gäst i ditt hem

Så snart en mjölmask dyker upp i ditt kök kan du märka att små bruna insekter rör sig på eller i närheten av din mat. Ett annat tecken på angrepp kan vara en obehaglig lukt eller en förändring i matens färg och konsistens. Om du hittar små hål i matförpackningen är det troligt att masken redan har trängt in i den.

Varför det är så svårt att bli av med

Masken är en mycket tålig och anpassningsbar insekt. Den förökar sig snabbt och kan överleva även under ogynnsamma förhållanden. Dess larver kan gömma sig i sprickor och springor, vilket gör det svårt att få bort dem helt. Dessutom kan masken tugga sig igenom hårdare förpackningar, t.ex. folie och plast, och förorena livsmedel med avföring, vilket gör dem otjänliga som livsmedel.

Hur man förebygger angrepp i köket

Förebyggande är nyckeln om du inte vill att denna insekt ska komma in i ditt kök. Förvara maten i väl förslutna behållare och kontrollera dess skick regelbundet. När du kommer hem från affären ska du överföra maten till robusta behållare som skalbaggen inte kan tugga igenom. Rengör och desinficera köksytor och förvaringsutrymmen regelbundet. Du kan lägga kiselgur i hörnen på hyllorna, vilket inte är giftigt men effektivt torkar ut och dödar insekterna.

Vad ska man göra om insekterna redan finns i köket

Om du upptäcker att du har vägglöss i ditt kök är det viktigt att agera snabbt. Kasta bort all angripen mat och rengör och desinficera dina förvaringsutrymmen noggrant. Använd varmt vatten med ättika eller insektsmedel för att rengöra behållare och hyllor. Kontrollera angripna områden i förebyggande syfte minst två gånger i månaden för att förhindra återfall.

Maskar är ett otäckt och motståndskraftigt skadedjur som kan orsaka betydande skador i ditt kök. Förebyggande och snabb respons är nyckeln till att kontrollera den. Se till att köket är rent och torrt och kontrollera maten regelbundet för att förhindra att denna objudna gäst kommer in i ditt hem överhuvudtaget.

Foto: Shutterstock

Leave a Response