Juli är skördetid för vilda bär, inklusive de välsmakande röda vinbären. Men arbetet i fruktträdgården slutar inte med att ta bort bären från grenarna. Försvagade buskar måste senare tas om hand på rätt sätt. På det sättet kommer växten att tacka dig. Genomför denna behandling och vinbären kommer att bli ännu större och godare nästa säsong.

Säsongen för röda vinbär är snart över. Att skörda en mogen skörd från grenarna är dock bara början på att ta hand om dessa buskar i fruktträdgården. När grenarna har befriats från sin frukt måste du se till att beskära skotten ordentligt.

Se hur du beskär vinbärsbuskar så att du blir positivt överraskad av resultatet nästa år. Det här är några viktiga regler att tänka på.

Glöm inte att beskära vinbärsbuskarna efter skörden. Varför ska man göra det?

Beskärning av vinbärsbuskar kan bidra till att förbättra skicket, fruktkvaliteten och storleken på själva grödan. Effekterna av denna behandling är spektakulära, eftersom unga skott är mer produktiva än gamla grenar, som också kan vara mer mottagliga för sjukdomar eller skadedjursangrepp.

Dessutom kommer beskärning av vinbärsbuskar att resultera i snabbare fruktskörd. Faktum är att bättre luft- och ljuscirkulation uppmuntrar mognad. Skörden är också enklare. Buskarna behåller sin form och storlek och växer inte till sig, vilket gör dem lättare att sköta.

Vilken är den bästa tiden att beskära vinbär? Skriv in detta datum i din kalender

Det perfekta datumet för beskärning av vinbär är strax efter att frukten har plockats, så nu – mitten av juli till slutet av augusti (beroende på sort). Det är viktigt att behandla vid den här tiden eftersom det gör att buskarna kan återhämta sig inför vintern.

Beskärningsverktyg för vinbär som är värda att investera i är:

  • Handsax – för tunna grenar
  • såg – för tjocka, gamla grenar
  • handskar
  • Skyddsglasögon

Hur beskär man vinbärsbuskar? Teknik är viktigt

Innan du beskär vinbärsbuskar, se till att desinficera dina verktyg noggrant så att de inte försvagas ytterligare. Gör sedan en grundlig inspektion av växten för att se var gamla, skadade och alltför kompakta stjälkar växer.

Ta bort grenar med mörk, träig bark, eftersom de sannolikt är mer än 3-4 år gamla, liksom grenar som växer inuti busken och korsar varandra. Lämna 7-8 friska skott på vinbären som ger frukt nästa säsong. Skär också ner sidogrenarna – med tre knoppar för att uppmuntra dem att bära frukt och förhindra att busken växer för mycket.