Tips för hemmet

Vill du ha mjukt och färskt bröd under lång tid? Du måste förvara det på fel sätt

Hur väl du förvarar ditt bröd avgör om det håller sig fräscht länge. Att slänga bröd är ett stort problem och du bör göra allt du kan för att minska det. Därför lönar det sig att veta var det bästa stället att förvara bröd är. Det verkar självklart, men misstag sker.

Under varmt väder fungerar ett hemmakök annorlunda. För det första är tunga och stekta livsmedel inte populära. För det andra är korrekt matförvaring en stor utmaning. I varmt väder förstörs, vissnar och förlorar många livsmedel sina värdefulla egenskaper snabbare. Förvarar du också bröd i kylskåpet?

Det beror på

Var du ska förvara bröd så att det inte utsätts för snabb torkning…. På sommaren verkar kylskåpet vara en bättre plats än brödlådan. Och det är inte ett dåligt sätt att tänka. Under ”normala” förhållanden rekommenderas inte ett kylskåp eftersom bröd vid låga temperaturer torkar ut snabbare, härdar och blir oaptitligt. Men när temperaturen i köket är hög – mer än 25 °C – är det bättre att lägga brödet på en sval plats, dvs. i kylskåpet.

Beror på temperaturen

Vid varmt väder kan du byta ut brödmaskinen mot en kylbox. Då möglar brödet definitivt inte och behåller sin smak längre. Kom dock ihåg att förbereda brödet ordentligt, t.ex. genom att linda in limpan eller rullarna i aluminiumfolie eller hushållspapper. Kylskåpet är särskilt användbart under varma och fuktiga dagar. Det finns en typ av bröd som alltid kan förvaras i kylskåpet. Det är rostat bröd.

Endast utan folie

Behandla dock kylskåpet som en tillfällig plats för bröd. När temperaturen är acceptabel under sommardagar och under andra årstider är det mycket bättre att förvara brödet i en brödkorg eller i en linne- eller bomullspåse. En plastpåse är alltid det sämsta valet. Det finns inget luftflöde i den, vilket leder till en uppbyggnad av fukt. Det är idealiska förhållanden för mögel, som snabbt förökar sig. I stället för plastpåsar är det bättre att använda papperspåsar som tillåter luftcirkulation. Den bästa temperaturen för bröd är 18-22 °C och en torr plats.

Brödlåda eller påse?

Brödformen är den mest självklara platsen för bröd Det viktigaste är vad den är gjord av. De bästa är de som är tillverkade av naturmaterial, trä eller bambu. Metall och keramik är också bra val. I små kök finns det ofta inte tillräckligt med utrymme för en brödkorg, och då är fickor av linne eller bomull idealiska. De ger tillräckligt med fukt och förhindrar att skivorna torkar ut.

Leave a Response