Beskärning av växter är ett viktigt underhållsarbete och görs ofta under de varmare månaderna. Om du gör det regelbundet och enligt en kalender stimulerar du deras tillväxt och säkerställer nya, friska skott. Vet du vilka växter som inte ska beskäras på sommaren? Ibland kan de göra mer skada än nytta.

En duktig trädgårdsmästare vet att en imponerande trädgård kräver regelbundet arbete. Det är också bra att veta vilka arter som odlas, eftersom varje art har sina egna skötselkrav. Det kan finnas många skillnader i odlingen, och en av dem är att beskära växterna på sommaren. Många blommor och buskar mår bra av detta, men inte alla.

Varför beskär man blommor och buskar? Så här håller du dem friska

Beskärning är en viktig operation och bör inte hoppas över. Under denna procedur tas döda och skadade växtdelar bort, vilket kan förhindra överföring av sjukdomar eller skadedjur. Regelbunden beskärning stimulerar skotttillväxt och bildandet av nya blad eller blommor. Vissa buskar kommer inte att blomma eller bära frukt bra om du inte tar bort vissna blommor. Genom att beskära kan du också kontrollera växternas form. Detta är viktigt om du t.ex. odlar en häck.

VARNING! Varje växt har sina egna krav, så beskärningen ska göras individuellt för varje art. Det är viktigt att veta hur man gör och vilken teknik man ska använda för en viss växt. Om du gör det på ett oprofessionellt sätt kan du skada dig själv istället för att hjälpa.

Vilka växter ska inte beskäras på sommaren? Många arter tolererar inte beskärning vid denna tid på året

Sommarbeskärning av hallon, rosor eller vinstockar bör vara obligatorisk på varje trädgårdsmästares agenda. Det garanterar en kraftig tillväxt och en riklig skörd nästa säsong. Ibland börjar man i all hast skära ner stjälkarna på andra arter, vilket visar sig vara ett allvarligt misstag, eftersom inte alla växter tål sommarbehandlingen bra.

  • Hortensior. När du märker vissna eller bleka hortensiablommor ska du omedelbart ta sekatörer och ta bort dem. Även om synen stör din känsla för estetik, gör aldrig detta på sommaren. Det kan allvarligt försvaga växten och störa dess utveckling under följande säsong.
  • Begonia. Växten blommar kraftigt i juli och augusti. Om du inte vill stoppa denna process, skär inte begonia stjälkarna på sommaren. Se bara till att du blir av med döda blommor regelbundet så kommer den att trivas vackert.
  • Oleander. Det är en elegant buske som blommar rikligt under semesterperioden. Dess grenar ska inte beskäras då, eftersom den kommer att ha färre blommor. Den bästa tiden för denna behandling är senhösten.