Regelbunden vattning och gödning är bara halva kampen för att odla vackra pioner. För att säkerställa att blommorna fortsätter att växa nästa säsong och översvämma trädgården med ett hav av blommor, måste särskild uppmärksamhet ägnas åt stamskärningsprocessen. Det är viktigt att inte vara alltför ivrig i detta avseende.

Även om det finns många vackra blommor i världen kan vi utan tvekan nämna slovakiska favoriter. En av de vanligaste arterna som planteras i trädgården är pioner. Fina klasar i vitt, rosa eller gult ger en mjuk känsla till din rabatt. Ta reda på vad du behöver komma ihåg för att se till att busken producerar fler blommor år efter år.

Pioner kommer inte att bli glada om du glömmer detta. Håll dessa regler i åtanke

Den till synes enkla uppgiften att odla pioner kan visa sig vara ganska utmanande om du förbiser några viktiga aspekter som finns på denna blommas lista över krav. Den första av dessa är rätt företag. Pioner gillar att locka all uppmärksamhet, så närheten till buskar, träd eller växter bidrar inte till den frodiga tillväxten av drottningen av sommarträdgårdar. När det gäller graden av solljus är blomman inte särskilt krävande – lite tillgång till solens strålar räcker. Det är viktigt att platsen där du bestämmer dig för att plantera pionerna inte är för fuktig, eftersom detta kan ha en negativ effekt på växtens hälsa.

I torra områden är det också försök att undvika övervattning av jorden. Veckovis bevattning bör ta hand om vattning. Även med gödsling du kommer inte att ha mycket arbete. En gång per år – helst på höstenmen det går också bra på våren – gödsla blomman med ett näringsämne som har en hög fosfor/kalium-kvot. Undvik kväveblandningar. Erfarna odlare väljer vanligtvis att använda kompost eller gödsel. En annan mycket viktig fråga som påverkar riklig blomning är blomskärning. Se hur det ska göras på rätt sätt.

När klipper du pioner? Missa inte rätt tidpunkt

Pioner blommar i slutet av maj och början av juni. Vissa arter kan också glädja ögonen i början av den första semestermånaden. Tyvärr pryder denna vackra blomma inte trädgården så länge, men många människor älskar det ändå och väljer att odla det varje år. För att säkerställa ett hav av vackra blommor under denna korta tidsperiod får du inte glömma bort rätt vård och förberedelse av pioner före vintern. En av de viktigaste reglerna är att undvika att klippa bladen i förtid. Detta bör göras vänta till september. Från en frisk blomma kan man ta loss endast gulnade och bleka blommor. När du börjar beskära på hösten, glöm inte att desinficera dina trädgårdsredskap – i det här fallet sekatörer. Ett avgörande drag Klipp av blomman vid 1/3 av stjälkarna. Denna regel gäller för de friska delarna av pionen de som är angripna ska skäras av hela. Efter detta kan du gå vidare till att ta bort bladen. På våren kommer pionerna att överösa din trädgård med ett hav av vackra blommor.