Om du förvarar kaffe på rätt sätt bevarar du dess arom och smak. Men det visar sig att många människor gör misstaget. Hur förvarar man kaffe så att det inte blir gammalt, håller sig fräscht längre och smakar bättre?

Grejen med kaffe är att det snabbt förlorar sin arom, vilket gör det osmakligt. Många häller upp det i en glasburk när de kommer tillbaka från affären. Är det en bra idé? Vissa människor förvarar också spannmål i kylen, men det visar sig att det inte heller är den bästa lösningen.

Kan man förvara kaffe i en degel? Många människor gör detta misstag

De största fienderna för kaffebönor är:

  • luft – oxidation gör att kaffet förlorar sin smak
  • Luftfuktighet – får det att klumpa sig
  • värme – vid högre temperaturer förlorar kornen sin färskhet
  • solljus – gör att kornen tappar sin oljighet och smak.

Så hur ska man förvara det?

Är kaffet i degeln okej? Många häller det i en glasburk, men det är värt att komma ihåg att det inte är en bra idé. Sedan utsätts den för solljus, vilket gör att den förlorar sin speciella lukt och inte smakar som bäst.

Situationen är liknande när spannmål lagras i metallbehållare, eftersom de snabbt får ”metallarom” och blir oaptitliga. Låt oss inte heller glömma att förvaring av kaffe i kylen inte är den bästa lösningen, eftersom det absorberar lukt och snabbt blir mättat med andra aromer.

Hur förvarar man bäst kaffe? Här är den bästa lösningen. Det behåller sin smak och arom

Det är bäst att förvara kaffet i originalförpackningen, eftersom den är utformad för att hålla ljus och fukt borta. Det förlorar inte smak eller blir gammalt om förpackningens övre del fästs med en häftklammer eller ett gem. Kaffe Förvara på en mörk, torr platsså att den inte utsätts för solljus, t.ex. på en hylla i ett skåp.