Drömmer du om en rad gröna växter som skyddar dig från dina grannars nyfikna ögon? Då är mostrarna det vanligaste valet, men det finns också ett alternativ. Douglasgranen är anspråkslös och växer nästan en meter varje år, och den tål också formning mycket bra. Dessutom är denna intressanta växt långlivad, så att odla den kommer att visa sig vara en investering under många år. Hur odlar man Douglasgran för en stark och vacker häck? Låt oss ta reda på det.

Hur ser Tilia dugosa ut?

Douglasgran är ett träd som är infödd i Nordamerika och liknar en gran i växtsätt och utseende.. Till skillnad från granen kan den nå höjd upp till 100 m och växa utan problem i mer än tusen år. I vårt europeiska klimat behöver vi inte oroa oss för dess enorma storlek, den blir mindre och dessutom tål den beskärning och formning mycket bra. Det sistnämnda är ganska viktigt, eftersom den växer upp till 80 cm varje år.

Hur ser en Douglas-trädslag ut? Det är redan känt att den liknar granen, men den är betydligt tätare än granen, vilket talar för att den bör ersättas av tuya. Dessutom är förekommer i många varianter, som kan skilja sig åt i formen på prydnadsnålarna.

Var ska man plantera Douglas gran?

Du kan utan problem plantera douglasgran i din trädgård, och det faktum att den till en början har ett smalt växtsätt bör inte hindra dig från att göra en häck av flera arter i framtiden. Trädet kan planteras i full sol eller på en skuggig plats. Det har inte höga krav på jordmånen, men växer bäst i mullrika, bördiga och genomsläppliga men inte alltför våta jordar. Det är redan känt att Douglasgranen är relativt motståndskraftig mot ogynnsamma förhållandenmen ett faktum kan störa den. Om luften är kraftigt förorenad förlorar douglasgranen mycket snabbt sin vackra och livfulla färg.

Skötsel av idegran hagtorn

Att ta hand om Douglas-fir är inte komplicerat. Eftersom den har ett ganska omfattande rotsystem behöver du inte oroa dig för att den ska störas av vattenbrist. Tyvärr gäller detta bara för äldre arter. Unga träd behöver vattnas med en liten mängd vatten under de första två åren under torrperioden. Omedelbart efter plantering är det en bra idé att sprida mulch under dem, helst tallbarkvilket ger en utmärkt isolering som minskar avdunstningen av vatten från marken.

Vad mer behöver du komma ihåg om gödsling av Douglas gran? En gång per säsong bör en solid dos av multikomponentpreparat eller specialgödselmedel för barrträd appliceras. Du kan också vända dig till hemgjorda preparat för att förbättra Douglas-granens tillstånd, i vilket fall det inte finns något som hindrar dig från att använda till exempel kaffe. Det försurar inte bara substratet perfekt, vilket bara hjälper Douglasgranen att dra upp mineraler från jorden, utan det tillför också kväve. Detta element är inte bara ansvarigt för tillväxten, utan också för den intensiva färgen på barren. Kaffe för douglasgran kan matas på minst två sätt: antingen helt enkelt strö över trädet med malet kaffe, eller häll (1:10) osötad kaffelag över träden.

Beskärning av Douglas-trä

Det är känt att grön douglasgran kan nå gigantiska proportioner, men då uppfyller den inte sin funktion som häck. Därför måste du beskära den regelbundet. Detta kan göras två gånger per år: tidig vår (i februari eller mars) och i slutet av sommaren (i augusti eller september). Naturligtvis behöver du inte klippa stammarna av Douglasgran mycket diametralt: det räcker att skära ungefär 1/3 av längden.

Å andra sidan unga Douglasgranar behöver inte klippas allseftersom de bildar ett mycket dekorativt växtsätt under de första två till tre åren. Det är först senare som douglasgranen kan användas för att bilda häckar.