Tips för hemmet

Har du märkt av dessa symtom? Sluta dricka kaffe omedelbart

Du börjar ofta dagen med kaffe, sedan dricker du det på jobbet, efter lunch, på ett möte med en vän…. några koppar om dagen kommer definitivt att vara till nytta. Denna dryck har en fantastisk smak och uppfriskande egenskaper. Det finns dock tillfällen då den kan vara skadlig, särskilt när du överdriver. Vet du när du ska säga stopp?

Läkare har i åratal hävdat att kaffe har många fördelar. Men som alltid finns det ett men. Du måste helt enkelt vara försiktig med mängden och vara uppmärksam på de signaler som din kropp skickar. Den gör klart att den har fått tillräckligt med koffein.

Favoritdryck

Koffein stimulerar och ger energi. Det upprätthåller motivationen, förbättrar hjärnans funktion och har en positiv effekt på hjärnbarken. Därför försvinner trötthet och sömnighet ”mirakulöst”. Nyligen har studier visat att koffein stöder tarmfloran för att minska risken för vissa sjukdomar, inklusive typ 2-diabetes. Denna förening har emellertid också nackdelar. Koffein är inte heller lämpligt för personer med känsliga matsmältningssystem, eftersom det ofta orsakar illamående och diarré. Och för mycket kaffe kan skada vem som helst.

Snabba symtom

För mycket kaffe? Det vet du snabbt, för de här symptomen är svåra att ignorera. De är nervositet, handskakningar, sömnstörningar och snabba förändringar i hjärtrytmen. När du överdriver med denna dryck utsätter du ditt hjärta för extra påfrestningar, vilket kan bidra till högt blodtryck och andra kardiovaskulära problem.

Koffein i stora mängder är inte heller bra för matsmältningssystemet. Det kan orsaka gastroesofageal reflux, irritation i magslemhinnan och förvärra symtomen på irritabel tarm. Det är inte heller bra för nervsystemet, eftersom det orsakar känslor av rastlöshet, irritabilitet och sömnsvårigheter.

Se upp för:

  • Hjärtklappning,
  • Känslor av rastlöshet,
  • huvudvärk,
  • svårigheter att somna,
  • ökad magbesvär.

Inte för alla

Det är också viktigt att notera att alla metaboliserar koffein på olika sätt. För vissa människor gör stora doser ingen skada, medan för andra kan även små doser orsaka obehagliga biverkningar. Det lönar sig dock alltid att hålla detta under kontroll. Enligt läkare bör du inte dricka mer än fyra till fem koppar kaffe eller starkt te. Den maximala dagliga dosen som en vuxen kan få i sig är 400 mg koffein; för gravida kvinnor sjunker den till hälften.

Leave a Response