En välskött och frodigt grön gräsmatta är höjdpunkten i varje trädgård. Ett av de viktigaste stegen i gräsmatteskötseln är klippningen. Ibland händer det dock att gräsmattan börjar gulna och ruttna efter klippningen. Vad är orsaken till detta? Vi förklarar hur du kan ta reda på vad som orsakar detta och vad du kan göra för att förhindra att din gräsmatta blir gul.

Att gräset gulnar efter klippning är ett vanligt problem. Lyckligtvis kan du hantera det enkelt och effektivt. Du behöver bara känna till orsakerna så att du vet hur du ska förebygga det och hur du ska ta hand om din gräsmatta, så att den växer frodigt och perfekt grönt.

Gräs blir gult efter klippning? Ta reda på orsakerna

Det händer ofta att gräset börjar bli gult efter att man har klippt gräsmattan. Det är irriterande, eftersom vi naturligtvis vill hålla vår gräsmatta i bästa möjliga skick. För att förhindra detta måste vi känna till orsakerna till gulfärgning efter klippning. Här är de vanligaste faktorerna

  1. Klippning för lågt – Ofta blir gräset gult för att det klipps för kort. Om gräset klipps för kort förlorar det mycket av sin grönmassa, utan vilken fotosyntesen inte kan äga rum. Detta leder till att gräsmattan försvagas och blir gul.
  2. Otillräcklig gödsling – Näring till gräsmattan är mycket viktigt. Utan den får gräset inte de näringsämnen som det behöver. Dessutom måste vi välja rätt gödningsmedel, eftersom brist på kväve i jorden kan leda till att gräsmattan försvagas och gulnar.
  3. Oskärpta gräsklipparknivar – En slö kniv på maskinen leder till att gräset slits ner, vilket leder till att grästopparna torkar ut snabbt och sedan blir gula.
  4. Klippning av vått gräs – Att klippa en fuktig eller våt gräsmatta leder också till gulfärgning. Det beror på att gräset är mer känsligt för skador, så att det kan skadas eller klippas ojämnt under klippningen.

Vad kan man göra för att förhindra att gräset blir gult efter klippning?

Naturligtvis kan vi förhindra att detta händer genom att införliva några enkla steg i gräsmatteskötsel som hjälper till att hålla din gräsmatta från att bli gul. Tack vare några få faktorer kommer ditt gräs att hålla sig friskt och frodigt grönt under hela säsongen.

Först och främst måste vi hålla rätt klipphöjd. Den optimala höjden för en gräsmatta är cirka 5 till 7 cm. Detta säkerställer en sund utveckling av gräsmattan och förhindrar överklippning.

Dessutom får vi inte glömma bort ordentligt underhåll av gräsmattan. För detta måste vi använda kväverika gödningsmedel. Det är bäst att använda dem på våren och sommaren, eftersom det är då gräset utvecklas som starkast och behöver stöd. Dessutom måste vi också se till att gräsmattan vattnas regelbundet. Detta bör göras på morgonen eller kvällen för att förhindra överdriven avdunstning av vatten från jorden.

Och glöm inte att skärpa gräsklipparens blad regelbundet. Gör detta minst en gång per säsong. Det ger en jämn klippning och minskar risken för skador på knivarna. Se samtidigt till att du bara klipper torrt gräs och att du inte klipper efter regn eller när det fortfarande finns morgondagg på gräsmattan.