Var förekommer fästingar oftast? ”De klättrar inte upp i träd och ramlar inte av grenar.”
Fästingar finns i hela Polen och är aktiva från slutet av februari/början av mars till sen höst. De finns oftast på fuktiga platser med rik växtlighet, t.ex. skogar, ängar, våtmarker och vattenområden. ”Mer fukt ackumuleras i ruttnande trä och under bark, vilket gör att fästingar kan överleva varma dagar utan regn. Förutom att plocka bär och svamp är därför att sitta på stockar och stubbar och samla grenar till ved bland de mest riskfyllda beteendena som ökar kontakten med fästingar”, förklarar biologen professor Jerzy Michalik .
Var finns fästingar oftast i skogen?
Fästingar gillar luftfuktighet, så vi utsätts för dessa spindeldjur, som överför farliga sjukdomar, främst i löv- och blandskogar”, säger biologen professor Jerzy Michalik till PAP.
”Löv- och blandskogar med rik undervegetation, där det finns mycket skräp och trädens löv skuggar skogsbottnen, vilket minskar avdunstningen och därmed ökar luftfuktigheten, ger definitivt bättre förutsättningar för fästingarna att överleva. Därför ökar risken för kontakt med fästingar betydligt om man semestrar i löv- och blandskogar jämfört med barrskogar”, förklarar professor Michalak.
Var är det mest troligt att fästingar biter?
Även om fästingar är små varelser kan deras bett vara mycket farliga. För att effektivt skydda dig mot dem ska du bära täckta skor, långa strumpor och byxor. Detsamma gäller för barn, som bör skyddas ytterligare genom att bära kläder med långa ärmar och huvudbonad.
Prof. Michalik påminner oss om att fästingar inte går på träd och inte faller ner från grenar. De söker sina värdar på skogsbotten: fästinghonor klättrar upp till knähöjd, medan nymferna lever i skräp och låg vegetation.
Experten påpekar att fästingar väljer olika platser att gräva ner sig på beroende på personens ålder. Cirka 70% av fästingarna gräver sig in i området från midjan och ner hos vuxna. De vanligaste områdena är anklar, vader, knäveck, ljumskar, mage och skinkor. Barn, å andra sidan, angrips oftast i huvud-, nack- och axelområdena.
Se alltid till att kontrollera dessa områden noggrant när du kommer tillbaka från en promenad, med bra belysning och skyddsglasögon om du använder sådana. Av fästingarna angrips vi oftast av små nymfer som mäter mindre än 1,5 millimeter. Vuxna honor är mindre talrika och lättare att upptäcka när de blir upp till 3,5 millimeter långa.
Biologer uppskattar att starkt doftande oljor: eukalyptus, pepparmynta, lavendel är lika effektiva som avskräckande medel för att skydda mot fästingar.