Trädgårdsnejlikor, eller till och med nejlikor, är en av de mest populära blommorna. Många uppskattar dem för deras oansenliga klaseform, intensiva färger och långvariga vitalitet. Alla dessa aspekter är en utmärkt grund för att förverkliga deras potential och plantera dem i trädgården. Se hur du tar hand om dem.

Älskar du den vackra doften av blommor i din trädgård? Vill du att din blomsterrabatt ska lysa i många färger under lång tid? Då har vi det perfekta tipset för dig. Om du ännu inte har hittat nejlikor i din rabatt är det hög tid att ändra på det nu. De charmiga, skira blommorna kan ge din tomt ett sagolikt utseende. De kan till och med blomma fram till slutet av oktober. Allt du behöver göra är att ge dem rätt förutsättningar.

Trädgårdsnejlikor – vackra blommor för trädgårdsdekoration fram till hösten. Plantera dem i din blomsterbädd

Nejlikor är extremt känsliga blommor med ursprungliga stjälkar. De flesta av oss känner till dem som snittbuketter. Deras livfulla färger gör dem till den perfekta dekorationen för ett rum. Varför inte ta med denna charm till trädgården också? Denna art kommer också att göra sig mycket bra där. Under hela sommaren och fram till senhösten kan du njuta av de vackra blommorna. Det finns några viktiga saker att tänka på.

Nejlikor är anspråkslösa växter. Nybörjare trädgårdsmästare behöver inte oroa sig för brist på kompetens. Det är nödvändigt att först välja en lämplig plats för dem. Först då kan du plantera blommorna i marken. En extremt viktig faktor är nivån på det infallande ljuset. Blomman vill gärna njuta av solens strålar. Den behöver minst sex timmars sol om dagen.

En annan viktig fråga är rätt val av jord. Den får inte vara för våt. Ett fuktigt sandigt lerjordssubstrat är idealiskt för växttillväxt. Det bör ha ett lätt alkaliskt pH-värde mellan 6,5 och 7. Om dessa två villkor är uppfyllda har vi redan kommit halvvägs till det önskade målet. Det vill säga att odla vackra blommor. Nästa steg för att lyckas är skötsel. Se vad du ska tänka på när du odlar nejlikor.

Hur tar man hand om nejlikblommor? Glöm inte dessa steg

En av de mest grundläggande åtgärderna för blomvård är regelbunden vattning. Nejlikor kommer att tacka oss om vi vattnar dem ofta med lite vatten. Marken får inte vara vattendränkt. Markfuktigheten bör vara måttlig. På så sätt undviks rotröta och svampsjukdomar.

En annan viktig fråga är gödsling. Växten behöver en näringspåfyllning var 2: e till 3: e vecka. För detta ändamål är det bäst att använda en blandning baserad på kväve, fosfor och kalium. Så snart du märker torra blommor på busken måste du bli av med dem omedelbart. Detta gör att nejlikorna kan omdirigera sin energi för att producera nya blommor.

Alla stjälkar ska skäras ned med minst 5 cm före vintern. På så sätt förhindrar du att växten ruttnar och dör. Det är viktigt att desinficera trädgårdsredskapen före beskärningen. Att följa dessa fem regler ger dig spektakulära resultat när du odlar nejlikor i trädgården.