Lyxiga och tätväxande gurkor är drömmen för alla som odlar dem. Hela våren sköts, vattnas och gödslas de för att vi ska kunna njuta av en riklig skörd på sommaren. Men de är inte alltid som vi förväntar oss. Krokiga, ojämna, tunna. Varför händer detta och hur kan man åtgärda det?

Gurkor från din egen trädgård är den sanna smaken av sommaren. De kan ätas i stort sett direkt efter skörd, men hamnar ofta i sommarsoppa eller som lite salt. Det händer dock att de inte alltid ser ut som de från butikerna. De är böjda, tunnare på ena sidan, utbuktande. Varför är det så?

På grund av dessa defekter är gurkorna undernärda och växer krokigt

Att odla gurkor verkar inte vara särskilt svårt. Du behöver bara vara noga med datum för sådd och omplantering, ta hand om lämplig växtplats och jord samt se till att bevattna och gödsla regelbundet. Dessa till synes enkla aktiviteter kan dock också utföras på fel sätt.

Men gurkorna själva berättar allt detta för oss. Det visar sig att deras form kan berätta en hel del om de misstag vi har gjort när vi tar hand om vårt hår.

  • Päronformen indikerar en kaliumbrist.
  • Utbuktningar i ändarna, som bildar ett ”getingbälte”, orsakas av att de vattnas med för kallt vatten. Gurkor och alla andra grödor bör vattnas med vatten vid rumstemperatur.
  • Böjd, krokformad indikerar att gurkorna har blivit undervattnade.
  • Smal torr spets indikerar för lite kväve.

Hur man befruktar gurkor?

Det är värt att komma ihåg att gödsla gurkor regelbundet. De kommer snabbt att använda upp näringsämnena i jorden, så det är en bra idé att berika den då och då. En del människor använder produkter som kan köpas i trädgårdsbutiker för detta ändamål. Gödningsmedel av bananskal, stallgödsel och jästgödsel är också perfekta för att uppmuntra näringsupptag från jorden och skydda mot sjukdomar.