Trädgård

7 misstag vid skörd av vitlök

Många trädgårdsmästare gör misstag när de skördar från . Som ett resultat måste nästan hälften av det kastas bort. För att undvika detta scenario och hålla skörden komplett bör du inte utföra vissa åtgärder i vitlökskörden.

7 livsfarliga misstag vid vitlöksskörden

Misstag #1: Du behöver inte vattna plantorna precis före skörden – sluta vattna några veckor innan. Detsamma gäller för gödsling.

Misstag 2: Du ska inte klippa av bladen direkt efter grävningen – vitlöksbladen fortsätter att få näring från dem och mognar normalt.

Misstag #3: Dra inte fjädrarna för kraftigt när du drar vitlök, annars kommer du att skada huvudena och de kommer inte att lagras bra.

Misstag #4: Säkerställ normala torkförhållanden före lagring. I det här fallet är det bättre att övertorka vitlöken än att undertorka den.

Misstag #5: Dra inte upp huvudena ur jorden för tidigt eller senare än nödvändigt. I båda fallen kommer detta att minska hållbarheten för omogen eller övermogen vitlök flera gånger.

Misstag #6: Dra inte vitlök när jorden är våt – hög luftfuktighet är farligt för vitlök. Om du skördar den i regn kan du helt förlora grödan.

Misstag #7: Du behöver inte vattna rötterna med en slang för att rensa dem från jord som fastnar på dem. En stark vattenstråle kan skada rötterna och huvudena.

Hur förbereder man vitlök för lagring?

Vitlök från butiken är som regel redan torkad och trimmad, så den behöver ingen förberedelse för lagring. Om du odlar vitlök i din trädgård bör du först skörda och torka den. Två sorter skördas vanligtvis: vår eller vinter. Vintervitlök skördas i mitten till slutet av sommaren när de nedre bladen börjar gulna och torka ut. Våren skördas på sensommaren eller tidig höst.

Gräv upp vitlöken och låt den torka, skala sedan bort jorden. Efter skörd, knyt av några av huvudena och häng dem för att torka på en mörk, torr, väl ventilerad plats i 10-15 dagar. Den torkade vitlöken ska förlora fukt från stjälkarna och skalen ska skilja sig något från huvudena.

När den färska vitlöken är torr, trimma rötterna och stjälkarna och ta bort överflödiga fjäll. Låt den torka i ytterligare några dagar. Därefter kan du tunna ut den i lådor eller papperspåsar.

Vitlök kan också förvaras flätad.

Leave a Response