Trädgård

Vad ska man göra med jordgubbar efter skörden?

På många sätt beror skörden nästa sommar på hur du tar hand om dina jordgubbar nu.

Det är dags att plocka jordgubbar och njuta av frukterna av ditt arbete. Men arbetet i sängen är inte över än. För att få massor av stora söta bär nästa år måste du göra några åtgärder i förväg.

Förberedelse av buskarna

Efter skörden ska sängarna rensas och hackas. Inspektera varje buske noggrant och ta försiktigt bort gamla blad med bruna och gula fläckar.

Bladen ger näring åt äggstockarna. Därför är det under inga omständigheter nödvändigt att skära av friska bladverk. De samlar nu på sig nyttiga ämnen för nästa år. De framtida frukterna bildas i mitten av plantan och därför bör jordgubbar ha ett frodigt bladverk.

Skott med bladrosetter kräver särskild uppmärksamhet. Om du inte vill göra en annan ny säng, bättre ta bort dem. Faktum är att sugare kan ta bort kraften från huvudbusken.

Varje jordgubbsbuske bär frukt inom fyra år. Men sedan sjunker dess produktivitet. Om du vill få en jämn skörd varje år ska du hålla koll på plantornas ålder och ta bort de ”gamla buskarna” i tid.

Helst plantera nya växter varje år. För denna procedur måste du försiktigt rota rosetterna, separera dem från busken och plantera dem. Detta görs vanligtvis på sensommaren.

Vad ska man gödsla med

När plantan skördas är den utmattad: alla näringsämnen har gått till att bilda frukt. Så nu är det dags att stödja jordgubbarna och mata dem. Först och främst är det nödvändigt att ge sängarna fosfor-kaliumgödselmedel. Och efter en vecka eller två kan du lägga till humus.

Glöm inte bra vattning. Augusti är ofta regnig, men om det inte finns tillräckligt med fukt, var noga med att vattna buskarna tre gånger i veckan.

Skydda mot parasiter

Efter skörden är det också en bra idé att behandla buskarna mot skadedjur. Jordgubbar angrips oftast av jordgubbskvalster och långhorningar.

Det är tillrådligt att använda akaricider endast om det inte finns några andra alternativ: dessa produkter är för giftiga. Dessutom kan du bara bearbeta buskarna med hjälp av dem efter att du har tagit bort all frukt.

Nu på marknaden kan du hitta läkemedel som kan skydda växten från flera skadedjur samtidigt. Behandlingen bör göras i lugnt väder och i en skyddsdräkt.

För den som inte har så många skadedjur i sin trädgård kan man prova att använda biologiska preparat med bakterien Bacillus subtilis.

Kort handlingsplan

Efter skörden:

– ta bort alla skadade och vissna blad;

– tillsätt 30 g kaliumgödsel och en hink humus per kvadratmeter;

– ta bort sug med rosetter;

– dra upp allt ogräs och lossa det.

Leave a Response