De är vanligtvis inte synliga och vi kan upptäcka deras närvaro när vi byter sängkläder. Fläckar på madrassen berör oss alla och om vi rengör den på rätt sätt kommer vi att förlänga dess livslängd. Hur tar man bort gula fläckar från en madrass? Det finns ett genialt trick för att hjälpa till att förvisa dem.

Madrassfläckar är inte bara ett estetiskt problem. Med tiden kan de avge en obehaglig lukt när bakterier byggs upp på ytan, dammkvalster och död hud. Måste du då byta ut den mot en ny? Innan du går till affären kan du prova en bra metod för att effektivt ta bort fläckar från din madrass.

Hur tar man bort gula fläckar från en madrass? Ett enkelt sätt att spara pengar

Gula fläckar, även om de är fula, är en naturlig förekomst. När vi sover utsöndrar vi svett som absorberas i madrassen, och det är därifrån den mörka missfärgningen av tyget kommer. Om du har ett strykjärn hemma kan du enkelt bli av med dem. Det visar sig att ångan som maskinen avger kommer att bidra till att uppnå ett liknande resultat som det som tillhandahålls av kemtvättar. Hur tar man bort fläckar från en madrass steg för steg? Egentligen är det inte svårt.

  1. Redan från början gör du en rengöringsblandning. Mät upp 100 g bakpulver och häll det i en skål. Tillsätt sedan 50 ml tvättmedel, 50 ml vatten, 20 ml sköljmedel och rör om tills alla ingredienser har blandats.
  2. Ta en ren kökshandduk och doppa den i den beredda vätskan. Vrid ur överflödig vätska och placera den på strykjärnet. Knyt handduken upptill så att den inte glider när du flyttar den.
  3. Sätt på apparaten på maximal värme, aktivera ångalternativet och applicera på varje fläck i några sekunder. Alla fläckar kommer att börja försvinna från madrassen på kort tid.

TIPS! En blandning av vatten och vinäger är också bra som rengöringsmedel. Blanda bara dessa två ingredienser i förhållandet 1:1, häll upp i en sprayflaska, spraya på fläckarna och torka med en pappershandduk.

Hur skyddar man en madrass från fläckar? Det finns två saker att tänka på

För att skydda din madrass från fläckar är det en bra idé att investera i en speciell dyna att använda under lakanen. Du kan vanligtvis köpa en som är skräddarsydd för din specifika storlek, och du kan använda de medföljande gummibanden för att förhindra att materialet flyttar sig. Ett stort plus är att det kostar lite och går att tvätta i maskin. Minst en gång varannan vecka ska du ta bort sängkläderna med lakanen och låta madrassen luftas. Det är en bra idé att placera den i sidled för att lufta ut den på båda sidor. Denna behandling kommer att minska fukten i fibrerna och förhindra mögel.