Tips för hemmet

Häll det bara på ogräset och det försvinner utan ansträngning. Du kan köpa det överallt

De sticker ut ur även de minsta springorna och ger intryck av att vara försummade. Ogräs på trottoarer och trädgårdsgångar är inte bara ett estetiskt problem, utan också ett verkligt hot mot trottoarens struktur. De mest utbredda arterna med en stark rotklump kan förstöra belagda strukturer och utsätta oss för kostnader. Hur man kan bli av med volontärer från trädgårdsvägar? En vän föreslog två sätt: en bekämpar utan ansträngning vilda gräs, den andra bevisar att det inte finns något ogräs som inte kan tas bort.

Ogräs på stenläggning och trädgårdsgångar

Trädgårdsvägar och gränder kan läggas med naturliga eller syntetiska material som perfekt imiterar en mängd olika material. Deras estetik motsvarar stilen på det givna utrymmet och gröna kompositioner, vilket gör hela arrangemanget sammanhängande. Funktionalitet är också viktigt, eftersom varje gångväg, aveny, åtkomst eller uppfart har ett specifikt syfte. Ogräs som växer mellan gatsten eller marksten är inte bara ett visuellt problem, utan också ett hot mot hållbarheten och därmed funktionaliteten hos dessa arkitektoniska element.

Tjock, lång och snabbväxande Rötterna från vilda växter kan tränga igenom sprickoroch sliter sönder dem, vilket leder till ojämnheter och ibland till och med sprickbildning i de finare materialen. Det är därför det är så viktigt att bli av med ogräs. Den enklaste, men inte alls den mest effektiva metoden, är att dra ut det för hand med lämpliga trädgårdsredskap.

Tyvärr har många arter så starka rötter att om du försöker dra eller dra ut dem helt, kommer du att sluta riva rotklumpen och lämna en stor bit i jorden. Därifrån in ett nytt ogräs växer upp på kort tid och allt det hårda arbetet börjar om igen. Vilka ogräs förekommer oftast på vägarna? Mellanrummen mellan marksten, gatsten eller andra material fylls huvudsakligen av en- och tvåhjärtbladiga ogräs:

  • Couch gräs,
  • gullris,
  • maskrosor,
  • tistlar,
  • olika arter av frivilliga gräs.

Manuell borttagning av ogräs kan också vara misslyckad på stenläggning och oregelbundet formade stigar i trädgården. Du kan lyckas dra ut enskilda växter ur många sprickor, men när ogräset är fler och stigmaterialet mer fantasifullt är ogräsrensning en oändlig historia.

Lyckligtvis berättade en äldre trädgårdsvän vid ett ROD-möte med en kolonilott nyligen om några enkla och effektiva sätt att bli av med oönskade växter. Ogräs, som dyker upp lite här och där på trottoaren och stigar i trädgården, avlägsnas med hjälp av ett huskur som fungerar lika bra som trädgårdskemikalier. Så snart jag hörde talas om det bestämde jag mig omedelbart för att prova.

Inget dragande, ingen vattning – ett bra sätt att bekämpa ogräs

Jag har använt olika produkter för att bekämpa ogräs i trädgårdsgångar och gränder. Hemlagad alkohollösning för sprutning hjälpte, men bara ett tag. Jag märkte att ogräset fortfarande växte, om än lite svagare. Men på grund av den ständiga vinden i min trädgård, som ligger på en liten kulle, utgör besprutning med starka ämnen en verklig fara för andra växter. Jag kan inte kontrollera besprutningen i något särskilt område, så jag föredrog att hitta en annan metod som skulle verka direkt på de vilda arterna innan de skadade den nylagda stenläggningen och plattorna.

Den metod som en vän nämnde innebär att man använder en välkänd ingrediens i köket – bakpulver. Du har säkert hört många gånger att det effektivt kan bränna ogräs. Det finns dock ett sätt att öka dess effekt och göra behandlingen mer effektiv.

  • Bakpulver och kokande vatten för ogräs

För att rensa en väg genom att djupbränna rötterna på ogräs som ständigt rycks upp, strö bakpulver över växterna och täck sedan med kokande vatten. Detta blötlägger medlet i marken och tränger djupt in och förstör rötterna.

Tyvärr är vissa arter extremt resistenta mot bakpulver, och jag kämpar ständigt mot dem och försöker dra upp dem med rötterna ändå. Eftersom en vän föreslog en annan bra sätt att hantera ogräs, drar jag inte dem, men jag vattnar…. blekmedel.

Detta effektiva medel, som jag har i min tvättstuga, gör att jag kan bränna bort spontant växande ogräs helt utan att lämna en enda rot att studsa av. Var dock försiktig med det, precis som med trädgårdskemikalier.

Använd inte blekmedel om din stig går genom en grönsaksträdgård eller bredvid en blommande rabatt. Använd inte heller blekmedel om din gång har belagts med färgade gatstenar eller dekorativa plattor – det kan missfärga dem och permanent skada den estetiska finishen. Inget annat fungerar och den typ av material som används i din trädgård gör att du kan använda riktigt starka aktiva ingredienser? Och sedan vattna ogräset med blekmedel på kvällen och vänta till morgonen. Du kan sedan ta bort växtresterna, rengöra gränden och späda ut resterna genom att skölja området med vatten, precis som med mer riklig vattning.

Leave a Response