När ska man gräva potatis? På så sätt kan du hålla dem i gott skick i upp till ett år
När är rätt tid att gräva? Rätt tid att skörda potatis påverkas av flera faktorer – främst den valda sorten, vädret och odlingsförhållandena. Tidiga grönsaker, t.ex. mycket välsmakande färskpotatis, kan endast användas för normal konsumtion. Sena sorter är å andra sidan lämpliga för långtidslagring som vinterförråd. När ska de grävas upp? Hur man lagrar potatis så att de inte förstörs? Vi förklarar.
När ska man gräva potatis?
Det är svårt att föreställa sig polskt kök utan potatis. Även om denna grönsak finns i alla butiker väljer många trädgårdsmästare att odla dem i sina egna sängar. Vi kan odla olika sorters potatis på tomten, som kan vara tidiga, medeltidiga och sena. Vilken sort som väljs avgör hur den används. Tidig potatis, den värdefulla färskpotatisen, äts direkt efter skörden eftersom den har dålig lagringsduglighet. Smaken hos unga knölar kan avnjutas under en relativt kort tid, medan sena sorter kan användas i upp till ett år om de lagras på rätt sätt.
Sorten påverkar också när potatisen ska grävas upp. Olika sorter av denna grönsak skiljer sig åt när det gäller när de skördas. Nypotatis som planteras i april är vanligtvis redo att grävas upp i juni (cirka 60 dagar efter det att grödan etablerats) – i början eller slutet av den månaden, beroende på odlingsförhållandena och vädret det året. När det gäller sena sorter måste vi vänta lite längre. Skörd av knölar för lagring sker vanligtvis i september-oktober.
Hur vet vi när en sen potatis är redo att grävas? I slutet av augusti ska du hålla utkik efter fläckar som börjar gulna och vissna. Skär ner dem då och låt knölarna ligga kvar i marken i ytterligare två veckor. Gräv sedan upp dem under en solig, varm och regnfri dag. För att kontrollera att potatisen verkligen är redo att skördas kan du gräva upp några plantor och bedöma om skalet på knölarna lossnar.
Hur förvarar man potatis?
Potatis som grävts upp på sensommaren eller tidig höst lämnas på fältet i solen i 2-3 timmar för att torka ut. Detta är ett viktigt steg eftersom det kan uppstå mögel på fuktiga grönsaker under lagringen. Nästa steg bedöma knölarnas skick. De som har skadats under grävningen eller visar tecken på sjukdom måste kasseras. Endast potatisar som är mogna, fasta, friska och fria från överflödig jord (men inte tvättade) får användas för lagring.
Hur förvarar man potatis så att den inte förstörs på upp till ett år? När potatisen har valts ut flyttar du den till ett mörkt rum med en temperatur på 7-10 °C och en luftfuktighet på cirka 90 %. Det bästa stället att förvara potatis är vanligtvis i en källare eller ett garage. Knölarna ska förvaras i en akryllåda, en tygpåse eller ett nät. aldrig i folieeftersom de måste vara lufttäta.
Även om rumsförhållandena bör vara desamma under hela potatislagringsperioden är detta inte alltid möjligt. Om temperaturen i källaren eller garaget stiger måste vi därför ventilera rummet. På vintern, när det är för kallt, kan vi täcka de lagrade potatisarna med kartong eller gammal trasa. Placera lådan eller påsen på en polystyrenbräda för att skydda potatisen underifrån.