En grön och välskött gräsmatta är alla trädgårdsägares stolthet. När det är varmt ute är det många som undrar om de ska låta gräset växa längre eller klippa ner det. Vilken lösning är bäst?

Att klippa gräsmattan gör bladen tjockare, förbättrar deras kondition och får den gröna mattan att se snyggare ut. Ibland kan vi dock överdriva det och vår gräsmatta kan ta skada av klippningen. Här är några anledningar till varför det är bättre att låta gräset vara lite längre.

Hur klipper du ditt gräs? Gör det mindre ofta så slipper du torra fläckar.

Vissa människor älskar det, andra hatar det. Att klippa gräsmattan är viktigt om du vill att den ska se fin ut. Tänk dock på att du inte ska dra ut gräsklipparen för ofta, för då kan du skada gräsmattan.

Överdriven och frekvent klippning av gräsmattan har en negativ effekt på den jord som den växer på. Om du klipper den kort förlorar jorden fukt snabbare och gräset börjar torka ut eller får torra fläckar. Det är också viktigt att komma ihåg att gräsmattan är en livsmiljö för insekter, och om du klipper den kort berövar du den skydd för fjärilar och pollinerande insekter. Efter klippningen ska gräset helst vara 3 till 4 cm långt.

TIPS! Klipp inte lågt under torrperioden, men se till att du vattnar vid rätt tidpunkt. Det är bäst att inte vattna när solen står högt, eftersom det är ett kort sätt att bränna knivarna. Det är bäst att göra det på morgonen eller kvällen.

När ska du inte klippa ditt gräs? Gör det inte klippa det vid denna tid. Det är en genväg till svampsjukdomar

Bena gräsmattan med en överlappning, så att du inte missar några fläckar. Klipp inte våta stjälkar med gräsklipparen eftersom det ökar risken för svampsjukdomar. Så vi bör inte ta ut gräsklipparen tidigt på morgonen eller sent på kvällen när gräsmattan är fuktig. På sommaren är det bäst att klippa gräset när det når en höjd på cirka 10 cm.