Tips för hemmet

Lägg denna frukt bredvid dina tomater så mognar de vackert

När tomaterna försiktigt börjar bli gröna på buskarna väntar trädgårdsmästarna ivrigt på den första skörden. Ibland kan de inte vänta så mycket att de tar tag i en vattenkanna och letar efter sätt att påskynda mognaden av grönsakerna. Vad kan man göra för att gröna tomater ska mogna snabbare? Ett till och med trivialt sätt kommer att hjälpa.

Hemodlade, röda och välsmakande är de en trädgårdsmästares dröm. Men de kan vara kräsna och ibland orsaka problem. Tomatersom redan sakta börjar bli röda på buskarna, väntar på årets första skörd. Medan vissa trädgårdsmästare redan njuter av smaken, tittar andra med oro på de fortfarande gröna grönsakerna. Det är då det är vettigt att börja arbeta.

Varför mognar inte tomater på busken? Här är varför

Vatten, näringsämnen och solljus är de viktigaste faktorerna för en lyckad tomatodling. Lägg till detta en annan aspekt som ibland förbises av markägare – luft. Under högsäsongen, när tomaterna når sin maximala storlek, är de täta och kraftiga. Det är då de förtjänar lite mer uppmärksamhet.

Även om tillräckligt med blad hjälper växten att hålla kvar fukten i jorden, kan de nedre delarna av bladen eller till och med hela grenar bör tas bort. Detta förbättrar luftväxlingen i buskens nedre delar så att överflödig fukt avdunstar och växten får jämnt solljus.

Vad man ska vattna tomater med för att hjälpa dem att mogna snabbare. Var uppmärksam

Att ta bort de nedre delarna av bladen har också en annan, ytterligare fördel. Genom att regelbundet skära bort de gröna bladen kan växten nämligen fördela näringsämnen för andra viktiga ändamål – inklusive, viktigast av allt fruktbildning och främjande av mognad.

När du plockar upp en vattenkanna, kom ihåg att vattnet som går under buskarna ska vara varmt och uttorkat. Det är viktigt att tomater gillar en lätt vattning direkt under busken. De lider inte av vattendränkning av blad. De påverkas också negativt av för mycket vatten. För mycket vattning kan fördröja mognadsprocessen tomater. Så om grönsakerna på busken fortfarande är gröna, kanske du letar efter för mycket vatten.

För övrigt bör man komma ihåg att ingenting kommer att uppmuntra växternas tillväxt så mycket som trädgårdsmästarens vaksamma öga, som ständigt håller utkik efter insekter eller sjukdomar.

Vad kan man göra för att få tomater att mogna? Det triviala sättet

Vissa trädgårdsodlare längtar dock efter att få smaka på sina egna tomater, så mycket att de plockar de ännu inte helt mogna tomaterna från busken och lämnar dem hemma för att bli röda. Men även här gäller det att hålla några viktiga regler i minnet.

För det första ska du bara plocka grönsaker från busken som redan börjar bli något röd – vilket indikerar att mognadsprocessen redan har börjat. Om de är helt gröna ska de ligga kvar där ett tag. Vi rekommenderar också att du ställer dem på en fönsterbräda, men undvik direkt solljus.

Tomaternas mognad kan också påskyndas på ett trivialt sätt. Placera och förvara helt enkelt grönsakerna nära bananer eller äpplensom producerar etylen, en gas som påskyndar mognaden. Tomater mognar också snabbare i en röd miljö, t.ex. om de förvaras i en påse av rött tyg.

Leave a Response