Det kostar nästan ingenting att göra och kan rädda många kläder. Om du kämpar med malar eller bara vill att dina kläder alltid ska lukta gott, se till att göra den här påsen till din garderob.

Även om malar kan angripa året runt ökar deras aktivitet under de varmare månaderna. Malens larver livnär sig på proteinhaltiga material som ull, silke och läder. Förutom kläder kan de också angripa sängkläder och mattor, särskilt om de är smutsiga eller innehåller matrester, svett eller annat organiskt material.

Denna hemlagade metod fungerar bättre mot malar än köpta fällor! Du kan göra det för bara några cent

Om du, som jag, kämpar med malar på sommaren, se till att prova den här metoden. Min mormor rekommenderade det till mig. Allt du behöver är lavendel, färsk eller torkad, och en påse. Personligen använder jag läckande strumpbyxor som inte längre kan användas. Det här är ett bra sätt att använda dem organiskt!

Jag slänger påsen så här i garderoben och det är det! Malar hatar den starka lukten av lavendel, så den stöter effektivt bort dessa insekter. Dessutom fylls hela garderoben med lavendeldoft, så kläderna doftar gott i flera veckor.

När doften försvinner är det bara att gnugga påsen för att frigöra doftoljorna igen. Jag förvarar sådana här påsar i flera månader!

Lavendel är inte det enda avskräckande medlet! Följande metoder fungerar också bra.

Om du inte har tillgång till lavendel kan du också prova följande sätt att bekämpa malar:

  • använd lagerblad istället för lavendel
  • Strö bakpulver eller salt på ytor för att hjälpa till att eliminera malar
  • malar hatar och undviker dessa dofter – kanel, timjan, rosmarin och kryddnejlika.