När vi väljer ett duschdraperi styrs vi oftare av dess pris, utseende och estetik än av materialet det är tillverkat av. Det visar sig göra en enorm skillnad. Vilket duschdraperi är bäst?

Ett duschdraperi är ofta ett billigare och mindre besvärligt alternativ till en dörr eller skärm. Det är också perfekt om du inte vill revolutionera ditt badrum och ge upp badkaret. Dess primära funktion är att skydda badrummet från vatten, men det kan också helt förändra inredningen. Det är dock inte bara estetiken som ska vara avgörande.

Vilket draperi för dusch och badkar? Innan du springer till butiken, kolla

Det visar sig att inte alla duschdraperier som finns i butikerna fungerar bra. Det handlar inte bara om att skydda ditt badrum. Ett väl installerat draperi ger integritet, men ännu viktigare är att det skyddar rummet från översvämningar. Du behöver inte oroa dig för att drunkna och du kan duscha i badkaret också. Det finns dock ett problem: Fukt byggs upp på gardinen och som ett resultat bildas mikroorganismer, svamp och mögel. Dessutom fastnar plast och de billigaste på kroppen, vilket inte är trevligt. Så vad ska man vara uppmärksam på?

Vilket duschdraperi är bäst? Dessa är bäst att undvika

Materialet i draperiet är avgörande. Det är bättre att undvika de billigaste, som kan vara en grogrund för giftiga ingredienser. De som är tillverkade av PVC är relativt billiga och teoretiskt sett lättare att underhålla. De är dock svåra att rengöra, särskilt eftersom de inte kan slängas i tvättmaskinen. Textilgardiner, vanligtvis tillverkade av polyester, är dyrare men också lättare och mer hållbara. Du kan tvätta dem i tvättmaskinen utan problem och, till skillnad från vinyl, fastnar de inte på din kropp när du duschar. Hur rengör man ett duschdraperi? Oavsett om det är tyg eller PVC, kan du:

  • ”tvätta” i en skål i vatten med diskmedel,
  • blötlägg i vatten med salt eller bakpulver,
  • blötlägg i vatten med citronsaft.

TIPS! PVC-gardiner måste rengöras regelbundet för att förhindra mögel. Om du inte vill eller kan byta ut PVC-gardinen mot en i ett annat material, se till att den inte bara är ren utan också väl ventilerad så att den kan torka snabbare.