Trädgård

Hur gödslar man gurkor för en bra skörd?

Hur man vet att gurkor inte har tillräckligt med mat? Bladen är inte smaragdgröna, utan gulnade eller med obehagliga ränder.

Men det finns andra tecken som hjälper dig att veta att växten inte har tillräckligt med näring.

Hur och vad man ska mata gurkor?

Enligt det klassiska schemat befruktas gurkor fyra gånger:

– Två veckor efter plantering av plantor i marken eller växthuset. Eller efter uppkomsten av de första fem bladen, om fröna såddes omedelbart i marken;

– Under den spirande perioden: det vill säga i det ögonblick då de första blommorna dyker upp;

– Under aktiv fruktsättning. Dessutom kan befruktningen upprepas varje vecka eller 10 dagar;

– Efter huvudsaklig fruktsättning – var femte dag för att förlänga denna period.

Första utfodringen av gurkor

Den första utfodringen av gurkor bör göras två veckor efter att plantorna är utomhus eller i ett växthus. Och om växten planteras direkt i marken med frön, då under den period då groden groddar åtminstone de första fem bladen.

I början av tillväxten behöver gurkor kvävegödselmedel för att stimulera bladtillväxt och täta stjälkar.

Vi använder bara gammal god kompost eller humus, som kanske inte ens är riktigt ”mogen”, som mulch.

Utfodring under blomningsperioden

De första blommorna och äggstockarna inuti dem är ett avgörande ögonblick i gurkodlingen, eftersom kvaliteten och kvantiteten på de följande frukterna beror på hur denna process fortskrider. Brist på näringsämnen i jorden under denna period kan leda till att äggstockarna helt enkelt inte bildas och att gurkan blommar och inte producerar någon frukt alls.

Under blomningen bör tall användas för att befrukta denna grönsaksgrödan.

Komplexa gödningsmedel är också särskilt viktiga för detta utvecklingsstadium – kväve-fosfor-kaliumbefruktning skulle vara det bästa valet. Du kan också använda en blandning av kaliumsulfat, superfosfat och ammoniumnitrat för utfodring.

Organiska gödningsmedel bör inte avskrivas vid denna tidpunkt. Du kan vattna gurkor med äggstockar med en lösning av aska.

Hur man matar gurkor under fruktning?

För gurkor som börjar frukta är det viktigt att gödsla dem varje vecka eller var 10: e dag med ett kaliumgödselmedel med en minimal mängd fosfor.

Du kan också gödsla en fruktväxt med ett organiskt gödselmedel – till exempel aska. Du kan mata gurkor med en infusion av gödsel.

Gödsling för fortsatt fruktsättning

Du kan fortsätta att gödsla gurkorna under augusti-september. Om det blir mycket kallt under denna period och gurkorna står utomhus i stället för i ett växthus, är det naturligtvis ingen idé att använda sådana gödningsmedel.

För att förlänga fruktsättningen bör gurkorna gödslas en gång i veckan.

Detta kan göras med både organiskt och mineraliskt gödselmedel.

Leave a Response