Knölbegonior är underbara växter som drar blickarna till sig med sina slående färgglada blommor som växer tätt på gröna stjälkar. De är mycket populära och odlas gärna i krukor på balkonger, terrasser eller fönsterbrädor. Deras stora fördel är inte bara deras långvariga blomning utan också deras förmåga att sätta knoppar i begränsat solljus. Hur odlar man knöliga begonier? Vilka sorter ska man se upp för?

Knölig begonia (Begonia x tuberhybrida) – skuggans drottning

Knölig begonia (Begonia x tuberhybrida) är en av de många vackra blommande växterna. Till skillnad från arter som den ständigt blommande begonia eller den kungliga begonia förekommer den intressant nog inte i naturen. Den är en hybrid skapad av en uppfödare av arter som förekommer i naturen. Denna exceptionellt vackra knölbegonia kan med framgång odlas i marken i hemträdgården som ettårig, även om den mycket oftare planteras i krukor för att bli en dekoration för balkonger och terrasser.

Denna art imponerar med sin imponerande långa och rikliga blomning. Om den knöliga begonia garanteras optimala odlingsförhållanden, blommar kontinuerligt från maj till oktober. Blommorna finns i många intensiva och iögonfallande färger. Beroende på sort kan knölbegonian vara vit, krämfärgad, gul, rosa, röd eller tvåfärgad. Dessutom kan olika arter av dessa växter ha blommor med olika utseende (hela, halvfulla och enkla). Några har släta kronbladmedan andra har böjda eller tandade kronblad. Beroende på sort är blommorna 5-20 cm breda.

Det finns många sorter av knöliga begonier som skiljer sig åt i deras habitus. Vissa har hängande stjälkar, medan andra har upprättstående stjälkar. De är täckta med lansettformade blad på korta stjälkar. Både blad och stjälkar hos knölbegonior är köttiga och spröda, och är därför känsliga för skador.

Den knöliga begonia är en växt som dekorerar fönsterbrädor eller hemutrymmen under större delen av säsongen. Den blommar på platser där den har begränsad tillgång till mycket sol. Det är särskilt värt att odla knöliga begonier på en sådan plats. Vilka andra typer av dessa växter kan du välja?

Sorter av knöliga begonier

Knölbegonior finns i flera typer som varierar i utseende och har lite olika krav. Storblommiga, mellanblommiga och småblommiga begonior kan planteras i trädgården eller i en kruka. Du kan också välja växter med kaskadformade, hängande stjälkar som ser vackra ut i hängande krukor. Varje typ av dessa blommor har sina egna intressanta sorter. Vilka är värda att ägna särskild uppmärksamhet åt?

  • Begonia tuberous Illumination Aprikos nyanser – Dess hängande stjälkar är prickade med aprikosblommor;
  • Mjuk orange knölbegonia – har kaskadformade och orange blommor;
  • Begonia Splendide Flamenca – dess blommor liknar små pastellfärgade rosor.

Odling av knölbegonior

Knölbegonia är inte en härdig växt, så den kommer inte att överleva den slovakiska vintern i marken. Detta ändrar dock inte det faktum att du framgångsrikt kan odla den som en säsongsväxt i trädgården eller i lådor eller krukor på balkongen och terrassen. Sticklingar av dessa växter kan hittas i trädgårdscentra från början av maj. Plantera dem dock inte utomhus förrän efter att vårfrosten är över. Vad ska man tänka på när man odlar knölbegonior? Här är några värdefulla tips.

  • Jordmånlätt och luftig jordsom inte uppmuntrar till vattenstagnation runt rötterna. Till exempel fungerar en blandning av alljord och torv bra. Underlaget ska vara bördigt.
  • Plats – De flesta knölbegonior gillar att växa i halvskugga och blommar bäst där (storblommiga, mellanblommiga och hängande begonior). För småblommiga begonior gäller det dock att hitta en solig plats eftersom de dör i skuggan.
  • Vattning – Denna art av begonia bör vattnas systematiskt men måttligt. Mängden vatten bör inte överdrivas, eftersom detta leder till ruttnande av knölarna och rötterna. När du tar hand om växten bör du också bör inte glömma att spraya dess löv eller blommor. Om en knölig begonia lider av vattenbrist kommer den att hänga och bladen blir slappa.
  • Gödsling – Dessa växter behöver extra näringsämnen för att blomma kraftigt. Det är lämpligt att gödsla dem med ett preparat med flera näringsämnen som är avsett för blommande arter. Följ den dosering som rekommenderas av tillverkaren av gödselmedlet.

Skötsel av knölbegonior

  • Klippning – Knölbegonior du behöver inte klippamen du kan ta bort de blommande blommorna. Detta kommer att uppmuntra den att producera ännu mer färgglada knoppar.
  • Härdighet och övervintring – Den här växten kan inte övervintra utomhus. Om du vill njuta av dess skönhet nästa säsong måste du ta upp knölarna ur marken och förvara dem i sand eller sågspån i ett ljust rum med en temperatur på ca 7-10 °C. Plantera om begonia på våren.
  • Förökning – Denna art av begonia förökas lättast genom delning av knölar tidigt på våren (februari-mars) eller genom sticklingar. Vissa människor väljer att så frön.
  • Sjukdomar och skadedjur – Knölbegonior kan angripas av mjöldagg eller gråmögel. De attackeras också ibland av skadedjur, särskilt bladlöss, vivlar, pulverformiga mögel och trips.

Den knöliga begonia är en av de vackra växterna som blommar i många månader. Det är inte för inte som den kallas för drottningen av skuggiga trädgårdar och balkonger – de flesta sorter visar sin fulla prakt under sådana förhållanden.