Tips för hemmet

Våra förfäder visste varför de åt det. Det skyddar hjärtat och sänker blodtrycket

I mormors skafferi gömmer sig inte bara delikatesser utan också burkar fulla av vitaminbomber. Den här juicen får du inte missa i din källare i vinter.

Min mormor brukade göra dussintals små burkar varje år av hemlagad chokecherry juice. Denna favoritdryck från generationer är inte bara ett gott tillskott till vatten eller vinterte, utan också en skattkista av hälsa som hjälper till att bekämpa många sjukdomar. Det är värt att gå tillbaka till din mormors recept och planera in aroniaskörden i augusti i din kalender så att du kan njuta av god hälsa under hela hösten och vintern.

En aroniajuice är ett recept på hälsa

Frukt och bär Aronia är så bittra och sura att det snarare är en utmaning än ett nöje att äta dem. De döljer dock värdefulla näringsegenskaper som kan utnyttjas på ett mycket trevligare sätt – genom att göra utsökt hemlagad juice.

Aroniajuice är rik på vitaminer och mineraler som har en positiv effekt på hälsan. Den innehåller stora mängder C-vitamin, vilket stöder immunitetenoch B-vitaminer, som är viktiga för att nervsystemet ska fungera korrekt. Dessutom är chokeberryjuice en utmärkt källa till antocyaniner, som har antioxidanteffekter och skyddar cellerna från oxidativ stress, vilket i sin tur kan minska risken för cancer.

Aroniajuice rekommenderas för personer med kardiovaskulära problem. Regelbunden konsumtion av chokeberryjuice kan bidra till att sänka blodtrycket och förbättra blodkärlens elasticitetvilket är viktigt för att förebygga ateroskleros och högt blodtryck. Juicen har också antiinflammatoriska egenskaper och kan vara användbar vid behandling av olika inflammatoriska sjukdomar i kroppen, såsom artrit. Aronia stöder också kroppen i kampen mot förkylningar och influensa, vilket är särskilt viktigt under höst- och vintersjukdomar.

Recept på aroniajuice

Att göra chokeberry juice hemma är väldigt enkelt. Det är värt att göra några burkar.

Ingredienser:

  • 1 kg aronia,
  • 1 – 2 kg socker (beroende på vad du föredrar),
  • 1,5 liter vatten,
  • 100 körsbärsblad eller 30-40 svartvinbärsblad,
  • 2 dag citronsyra.

Förberedelse:

  1. Tvätta aroniabären noggrant.
  2. Lägg de tvättade bären, körsbärs- eller vinbärsbladen, sockret och citronsyran i en stor, tjockbottnad kastrull. Täck med vatten.
  3. Koka upp och låt koka på mycket låg värme i cirka 30 minuter.
  4. Ställ grytan åt sidan för att svalna.
  5. Ta bort bladen från chokekörsbären och sila saften genom en sil.
  6. Koka upp aroniajuicen igen.
  7. Häll den heta saften i steriliserade burkar eller flaskor. Stäng dem tätt och pastörisera i ca 15 minuter.

Du kan förvara chokeberryjuice på en sval, mörk plats i flera månader. Skål!

Leave a Response