Tips för hemmet

Den underlättar matsmältningen, lindrar smärta och förbättrar minnet. Rosmarin är inte bara en krydda

Rosmarin är en vintergrön buske som är känd för sina aromatiska blad och vackra blå blommor. Men det är inte de enda fördelarna med denna växt, som har värderats i århundraden för sina konserverande och medicinska egenskaper. Den innehåller många vitaminer och har framför allt antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Den lindrar smärta, stöder tarmfunktionen, desinficerar – vad mer är rosmarin bra för? Hur använder man det medicinskt och hur använder man det i köket? Vi förklarar.

Rosmarin – en skattkista av vitaminer och mineraler

Rosmarin kommer ursprungligen från Medelhavsområdet där den växer vilt på torra, steniga kullar och klippor. Dess namn kommer från latin: det betyder ”havets dagg”. För sjömän var doften av denna växt en gång i tiden ett tecken på att land fanns någonstans i närheten. De gamla grekerna och romarna värderade rosmarin inte bara för dess kulinariska egenskaper utan också för dess medicinska och symboliska egenskaper. Den användes i religiösa ceremonier och även som ett naturligt konserveringsmedel för livsmedel.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) är inte bara en aromatisk växt utan också en rik källa till vitaminer, mineraler och andra värdefulla näringsämnen. Listan över värdefulla ämnen som denna växt innehåller för hälsan är lång:

Vitamin A: Rosmarin innehåller betakaroten, som omvandlas till vitamin A i kroppen. Vitamin A är viktigt för ögonen, huden och immunsystemets hälsa.

Vitamin C: C-vitamin är känt för sina antioxidativa egenskaper och stöder immunsystemet, påskyndar sårläkning och hjälper till att producera kollagen, vilket är viktigt för hud- och ledhälsan.

B-vitaminer: Rosmarin innehåller flera B-vitaminer, inklusive tiamin (B1), som stöder nervsystemet, riboflavin (B2), som är viktigt för energiproduktion och hudhälsa, och pyridoxin (B6), som hjälper till vid syntesen av neurotransmittorer och produktionen av hemoglobin.

Kalcium: Ett grundämne som är viktigt för ben- och tandhälsan samt för att musklerna och nervsystemet ska fungera korrekt.

Järn: En viktig beståndsdel i hemoglobin, som transporterar syre i blodet. Järn är också viktigt för energiproduktionen och immunsystemets funktion.

Magnesium: Viktigt för många biokemiska processer, bl.a. energiproduktion, muskelfunktion och nervsystemets funktion.

Kalium: är viktigt för elektrolytbalansen och för normal hjärt- och muskelfunktion.

Mangan: Viktigt för ämnesomsättningen, benhälsan och för att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Rosmarinsyra: En kraftfull antioxidant som skyddar cellerna från skador orsakade av fria radikaler. Den har också antiinflammatoriska och antimikrobiella egenskaper.

Carnosol och carnosinsyra : Dessa diterpener har potenta antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. De kan bidra till att skydda mot olika kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.

Eterisk olja: Innehåller olika föreningar som cineol, kamfer, borneol och alfa-pinen, som har antiseptiska, antibakteriella och antivirala egenskaper.

Flavonoider: dessa föreningar har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter, främjar kardiovaskulär hälsa och kan minska risken för vissa kroniska sjukdomar.

Vissa av dessa bioaktiva föreningar finns i rosmarin i särskilt höga halter, t.ex. rosmarinsyra, som i motsats till sitt namn också finns i salvia och mynta. Den är dock särskilt riklig i ”havets dagg”. Vitamin-, mineral- och syrainnehållet är avgörande för de positiva effekterna av denna ört på vår hälsa.

Rosmarin – medicinska egenskaper

Rosmarin har använts inom folkmedicinen under lång tid och dess medicinska egenskaper har bevisats vetenskapligt. Eterisk olja från rosmarin har starka antiseptiska egenskaper och kan därför användas för att desinficera sår och lindra infektioner. Rosmarinsyra förstärker denna effekt eftersom den har en antiinflammatorisk effekt. Som ett resultat, växten hjälper till att läka leder och ger smärtlindring. Rosmarin stimulerar produktionen av galla, vilket hjälper matsmältningen av fetter. Av denna anledning används den ofta som smaksättare i svårsmälta kötträtter. Det är också effektivt för att lindra flatulens och magkramper.

I det antika Grekland bar studenter rosmarinkransar under tentor eftersom de trodde att det förbättrade minnet. Modern forskning bekräftar att doften av rosmarin kan förbättra den kognitiva funktionensamt minska stress och förbättra humöret. Denna ört är rik på antioxidanter som hjälper till att neutralisera fria radikaler och skydda cellerna från skador. När den används externt utvidgar den kapillärerna och förbättrar deras funktion. Eftersom rosmarin främjar insulinsekretion och sänker glukosnivåerna, kan det säkert rekommenderas till diabetiker.

Rosmarin i köket? Inte bara för kött

Rosmarin är mycket uppskattad i köket för sin intensiva örtsmak, som passar bra till många rätter. Tack vare sin matsmältningsfrämjande effekt har den använts i århundraden tillsatt som krydda till Kötträtter – passar bra till lamm, kyckling, nötkött och fläskkött. Den kan tillsättas i marinader, för rostning och grillning.

Användningen av rosmarin i matlagning behöver dock inte begränsas till kött. Rostade potatisar, morötter, squash och andra grönsaker får bättre smak när man tillsätter örten i färsk eller torkad form. När Rosmarin tillsätt till kål- eller baljväxträtter, lindra deras uppblåsthet. Kryddorna kan tillsättas i bröddeg, focaccia och andra bakverk. Den är utmärkt för att smaksätta olivoljor och vinäger, som sedan kan användas som salladsdressingar.

Rosmarin i saltlake – recept och användningsområden

Infusionen av denna ört är extremt enkel att förbereda och dess regelbundna konsumtion kommer att stödja vår hälsa på många områden. Receptet för infusionen är kort: häll två teskedar torkad rosmarin eller tre färska kvistar över ett glas kokande vatten. Täck över det hela och sila efter 10 minuter för att ta bort bladen. Du kan lägga till lite riven färsk ingefära i drycken, som passar bra med ”havsdugg” och också har många hälsoegenskaper. Du kan dricka rosmarininfusion 2-3 gånger om dagen.

Den rekommenderas särskilt vid matsmältningsproblem, trötthet, huvudvärk och för att förbättra minne och koncentration. Den kan också användas för gurgling eftersom den lindrar smärta och hjälper till att bekämpa infektioner.

En infusion av rosmarin kan också användas som sköljning för hårvård. Det kommer att stärka håret, förhindra håravfall och hjälpa till att bekämpa mjäll. Efter schamponering sköljer du helt enkelt håret med infusionen. När rosmarininfusionen används som ansiktsvatten har den en antiseptisk och antiinflammatorisk effekt med påtagliga resultat i kampen mot akne.

Rosmarinolja

Rosmarin olja finns att köpa i örtbutiker och på vissa apotek. Den har också hudbehandlande och läkande effekter. När den masseras in i lederna är den antiinflammatorisk och lindrar smärta. Tillsatt i en skrubb hjälper den till att minska celluliter. Dess doft används ofta i aromaterapi eftersom den lindrar nervös spänning och hjälper till med migrän. Den är uppskattad för att lugna nerverna utan att orsaka ökad sömnighet.

Rosmarinolja kan också användas för inandningdär den hjälper till med hals-, bihåle-, bronkial- och lungbesvär. Den fungerar som en stödjande behandling och hjälper till att bekämpa bakterie- och virusinfektioner samtidigt som den stöder immuniteten.

Kontraindikationer – vem bör undvika rosmarin?

Även om rosmarin stöder matsmältningssystemet, personer med tarm- och magsår bör undvika det. I dessa fall kan skarpa kryddor fungera som irriterande. Patienter med högt blodtryck bör använda de positiva effekterna av denna växt med måtta, eftersom den kan höja blodtrycket. En annan kontraindikation för användning av rosmarin är graviditet och amning. Det bör inte heller ges som infusion till små barn. Å andra sidan kan rosmarinolja irritera huden, så det är bättre att använda ett test på en liten hudfläck först. Om irritation uppstår bör oljan spädas ut med en annan, mildare olja.

Leave a Response