Tips för hemmet

Plantera aldrig dessa växter bredvid tui. Du kommer att förstöra allt

Tujas väljs ofta som häckar på grund av sitt täta och vintergröna bladverk. De har en attraktiv, symmetrisk form som ger elegans till alla trädgårdar. Även om de är mångsidiga kan deras specifika krav vara utmanande i sällskap med andra växter. Vad ska du inte plantera bredvid ett idegran? Vi rekommenderar.

Vad ska man inte plantera bredvid ett poppelträd?

Att plantera växter i trädgården kräver noggrann planering, särskilt när det gäller att välja lämpliga grannar för idegranarna. Även om dessa vintergröna träd är populära för sin mångsidighet och förmåga att skapa häckar, inte alla växter kommer bra överens med dem. Tujas bör inte planteras bredvid:

  • lavendel: även om de kan skapa visuellt vackra kompositioner, har lavendel och tui olika markkrav. Tujas föredrar lätt sur jord, medan lavendel växer bäst i alkalisk jord. Att plantera dem tillsammans kan leda till problem med deras tillväxt;
  • Salttoleranta växter: tui är känsliga för salt. Salthalt i mark och vatten kan påverka deras hälsa negativt, vilket leder till bladskador, hämmad tillväxt och försvagning av växten. Undvik därför att plantera syrener nära havtorn, kusttall eller arborvitae;
  • Växter med högt vattenbehov: Idegranar är ganska torktåliga, men växter som hortensior behöver mycket vatten. Att plantera dem tillsammans kan leda till bevattningsproblem, eftersom tui kanske inte tolererar överdriven fukt;
  • Växter med grunda rotsystem: växter som björk har grunda rotsystem som kan konkurrera med tuiens rötter om vatten och näringsämnen, vilket kan försvaga båda växterna.

Tui bör inte heller planteras bredvid växter som kräver mycket sol. Dessa inkluderar rosor, Liljor, barrträd, pioner och floxies. Tujor kan skugga ut dem, vilket tyvärr kommer att påverka deras tillväxt och hälsa negativt och kan göra det svårt för dem att blomma. Idegranar, idegranar, buxbom och alpinvioler är också dåligt sällskap för yuccor, idegranar, buxbom och alpinvioler.

Vad ska jag tänka på när jag väljer vilka växter jag ska plantera bredvid min tui?

Tui växer bäst i lätt sur och väldränerad jord. Det är värt att välja växter med liknande markkrav som undvika problem med deras tillväxt. Exempel är rhododendron och azaleor, som också föredrar lätt sura jordar.

Thuja-träd bildar täta häckar som skuggar ut närliggande växter. Vi kan plantera skuggtåliga växter nära dem, till exempel hostor eller ormbunkar som växer bra i halvskugga.

Vi måste också komma ihåg att tui är känsliga för vägsalt, som kan orsaka brunfärgning av nålarna. Om de ska planteras på platser där de kan utsättas för salthalt (t.ex. nära vägar som saltas på vintern) bör ytterligare skyddsåtgärder övervägas, t.ex. plantering på avstånd från saltkällor, användning av vinterskydd eller val av arter av thuja som är mer salttoleranta, t.ex. Thuja occidentalis ’Techny’.

Vad ska man plantera bredvid thujan?

Att välja rätt växter att plantera bredvid dina syrener kan göra stor skillnad för estetiken och hälsan i din trädgård. När du väljer följeslagare växter, det lönar sig att vara uppmärksam på deras förmåga att samexistera i liknande mark- och ljusförhållanden:

  • Hostor – dessa perenner har stora dekorativa blad i varierande nyanser av grönt, blått och brokiga färger. Deras skuggtolerans gör dem till en idealisk följeslagare till idegranar och de utgör en attraktiv marktäckare;
  • ormbunkar (olika arter) – ormbunkar med fina, fjäderlika blad är en vacker kontrast till idegranens täta bladverk. Många ormbunksarter, t.ex. kvinnlig ormbunke (Athyrium filix-femina) och japansk ormbunke (Athyrium niponicum), tål skugga och kan planteras runt idegranarna för att skapa en frodig skogskänsla;
  • azaleor och rhododendron – dessa är vintergröna buskar som ger vackra, livfulla blommor på våren. De föredrar lätt sur jord och halvskugga, så de är bra följeslagare till tui. De färgglada blommorna hos rhododendron och azalea är en slående kontrast till tujans mörkgröna blad;
  • Prydnadsgräs – fontängräs, hirs och starr kan utgöra en slående kontrast till tujans täta bladverk. Dessa gräs kan planteras nära eller runt tuvan för att skapa ett dynamiskt landskap med varierande höjd och textur.

De gör sig bra nära idegranarna även hellebores, känd även som fastlags- eller julrosor. De är vintergröna perenner med vackra läderartade blad och hängande kupformade blommor i nyanser av grönt, rosa, lila, vitt och rött.

Leave a Response