Inlagda gurkor smakar inte bara bra, utan har framför allt en hälsofrämjande effekt på vår organism. Men när du sträcker dig efter pickles är det lämpligt att vara uppmärksam på vissa detaljer som kan indikera att de är bortskämda. Bör vi vara oroliga för den vita beläggningen på pickles?
Varför äta pickles?
Inlagd gurka är en utmärkt naturlig probiotikasom stärker kroppens immunförsvar och har en gynnsam effekt på matsmältningssystemet. Pickles är en utmärkt källa till vitaminerna B, C, K, E och A, som har en betydande effekt på hud, hår och naglar.
Dessa favoritgurkor innehåller bland annat magnesium, fosfor och kaliumsom är extremt viktiga för att kroppens organ ska fungera korrekt skelettets funktion.
Pickles tack vare sitt höga innehåll av C-vitamin hjälper de till att bekämpa infektioner och förkylningar, vilket är anledningen till att de är särskilt värda att nå under den så kallade influensasäsongen. Om det inte är tillräckligt för dig, inlagda gurkor de hjälper till att återställa tarmfloran, sänka kolesterolet i blodet, minska risken för åderförkalkning och hjärtsjukdomar, men också förebygga migrän och motverka stress.
Vita beläggningar på saltgurkor – vad betyder det?
Det händer ofta att efter att ha öppnat glaset visas en vit beläggning på gurkorna, vilket inte ser väldigt trevligt ut. Många människor antar att dessa gurkor inte längre är ätliga och har gått dåligt. Ingenting kan vara längre från sanningen.
Den vita beläggningen på pickles är mjölksyrabakterier, som har en gynnsam effekt på vår kropp genom att modifiera sammansättningen av tarmmikrofloran och därmed förbättra matsmältningsprocesserna.
Ät aldrig sådana gurkor
På burken med pickles utvecklas ofta en vit jäsande beläggningvilket sannolikt inte kommer att uppmuntra dig att sträcka dig efter gurkorna. Detta tunna lager är resultatet av bakteriell aktivitet under betningsprocessen.
Avlagringen i sig är inte skadlig för hälsan, men om du märker det bör du göra dig av med det. Fermenteringsavfall kan påverka gurkans smak negativt och i värsta fall öka risken för att gurkan blir dålig.
Å andra sidan bör man komma ihåg att kan uppstå mögel på jäsningssedimentet, och i så fall får gurkorna inte ätas under några omständigheter. Mögel på gurkorna eller på jäsningssedimentet uppkommer med största sannolikhet om behållaren läcker. Konsumtion av gurkor med mögel är förknippad med allvarlig matförgiftningså var alltid mycket uppmärksam på misstänkt mögel på skalet eller på gurkorna.