Potatis är ett av de mest populära tillbehören till middagen, särskilt när kotletter eller kött med sås står på menyn. Det är enkelt att förbereda dem – de är mjuka, så det är dags att dränera dem. Istället för att hälla ut vattnet i vasken är det dock en bra idé att spara det till senare.
Tänk på det: hur många gånger i veckan kokar vi potatis? Och hur många gånger häller du ut vatten i vasken efter att de är kokta? Det visar sig att vattnet efter potatiskokningen är perfekt för att gödsla växter med. Detta sparar inte bara pengar på kemikalier, utan det tar också hand om din trädgård. Om du märker att dina blommor i krukor, på balkongen eller i trädgården börjar vissna är det dags att koka lite potatis till middag.
Vatten från potatiskokning – billigt gödningsmedel för växter
Kokvatten från potatis är en riktig skatt för krukväxter. Det är rikt på mineraler som krukväxterna älskar. Framför allt innehåller det kaliumsom stärker växternas blad och gör att de får frodigare blommor. Den andra viktiga komponenten i detta naturliga näringsämne är fosfor, vilket har en positiv effekt på utvecklingen av växtens rotsystem. Stärkelse skyddar i sin tur växterna från skadedjur och stärker dem.
Hur man vattnar blommor?
För att kunna använda vattnet efter att ha kokat potatis som växtfoder måste vi komma ihåg några viktiga regler. Först och främst, vi får inte tillsätta salt – annars skadar vi växterna snarare än hjälper dem. För det andra, vattnet måste kylas före användning. Det ska alltid hällas direkt på jorden utan att rikta näringsströmmen mot själva växterna. Det finns inga större begränsningar när det gäller vattningsfrekvensen, eftersom du kan vattna praktiskt taget varje gång.
Potatisstärkelse för krukväxter
Potatisstärkelse kan också användas för att främja tillväxten av krukväxter. Precis som vatten från kokt potatis kommer potatisstärkelse att tillföra kalium, fosfor eller kalcium till växterna.
Ta bara bort ungefär en tum jord från toppen av krukan och strö i ungefär en tesked potatisstärkelse. Tillsätt sedan jorden och blanda den med stärkelsen. Lägg ny krukväxtjord ovanpå, vilket aktiverar de stärkelsebearbetande mikroorganismerna. Nu återstår bara att vattna regelbundet och du kan njuta av en frodig, egenodlad växt.