Trädgård

Att vattna tomater i augusti – morgon eller kväll är bättre att göra

Under den sista sommarmånaden bör trädgårdsmästare följa en specifik strategi för vattning .

Vattna tomater i augusti

I augusti är det fortfarande inte en bra idé att utföra proceduren under dagen, eftersom många augustidagar (liksom julidagar) kan vara ganska varma. Följaktligen kan vattning under dagen leda till snabb avdunstning av vatten och allvarliga problem med trädgårdsgrödan. Under den tredje sommarmånaden är det lämpligt att vattna tomaterna på morgonen eller kvällen. Men vilken tid på dagen är bäst för proceduren?

Under denna period är det tillrådligt att fylla på fuktunderskottet i tomatbäddar endast på morgonen. Faktum är att morgonvattning kommer att ha en positiv effekt på växtens tillstånd, som har ”överlevt” natten. Men i augusti kan lufttemperaturen på natten vara ganska låg och därför kommer fukt att dröja kvar längre, och detta är förknippat med en högre risk för sjukdom.

Att använda varmt vatten på morgonen hjälper till att värma upp jorden. Som ett resultat får trädgårdsgrödor enorma fördelar.

Viktig påminnelse: vattning av tomatbuskar bör göras direkt vid roten. Inte ens vätskedroppar får falla på frukt och blad, eftersom det kan leda till röta.

Tomater gillar måttligt fuktig jord och låg luftfuktighet. Om markfuktigheten är låg under torrt väder kommer tomaterna att börja tappa sina knoppar och blommor. Vattningen bör ske med följande vattenmängd – 10-12 liter vatten per kvadratmeter yta vid torrt väder. Vid regnigt väder kan vattningen utelämnas. Du kan bara vattna vid roten. För att undvika fuktavdunstning, mulch sängarna.

Om du odlar tomater i ett växthus, var noga med att lämna dörrarna öppna för ventilation efter vattning, annars kommer den resulterande kondensen att falla på växternas löv och skapa en grogrund för svampsjukdomar.

Tomater gillar inte mycket stark värme. Förhöjda temperaturer är särskilt skadliga för nyplanterade växter. Under blomningen finns det risk för sterilisering av pollen. Värmen stör näringsupptaget och frukten kanske inte når sin sortstorlek. Dålig näringsabsorption kommer att orsaka många problem. Det vanligaste är blossom end rot. Det är mycket viktigt att undvika långvarig överhettning.

Olika sätt att motverka överhettning:

  • Skuggning. Detta kan göras med hjälp av ett speciellt nät eller tunn agrofiber. I växthus används ofta sprutning av väggarna med kalklösning.
  • Maximal ventilation. Öppna alla fönster och dörrar i växthuset.
  • Låt inte jorden torka ut! Riklig vattning är viktigt.
  • Mulching av sängarna skyddar jorden från överhettning.
  • Spilla kallt vatten ner i växthuspassagerna. Detta bör göras på morgonen så att det inte finns någon överflödig fukt i växthuset på kvällen.

Leave a Response