Att ta hand om en trädgård och en fruktträdgård där fruktträd växer fritt är en verklig passion för många människor. Att skörda saftiga och välsmakande frukter från sina egna odlingar är en förstklassig känsla och en stor källa till stolthet. Ibland kan man dock stöta på hinder. Läs vidare för att få reda på ett ovanligt sätt att öka avkastningen från fruktträd.

Hur tar man hand om fruktträd?

En av de viktigaste åtgärderna är att förse växterna med nödvändiga näringsämnen. Gödsling av fruktträd är en fråga som har sysselsatt trädgårdsmästare sedan våren. Många av dem väljer att organiska preparat och naturliga gödningsmedel som stallgödsel eller kompost. Dessa är inte bara näringsrika utan förbättrar också markstrukturen. Risken för övergödning av fruktträd, som skulle resultera i kraftig tillväxt men dålig avkastning, är nästan eliminerad. Men det är inte allt du kan göra för att njuta av smaken av frukt från din egen trädgård under sommaren och hösten.

Håll i dig i grenarna. Överraskande patent

Trädgårdsmästare håller ofta ett öga på skadedjur och sjukdomar på sina fruktträd. Som du vet – ju tidigare reaktion, desto bättre. Det finns en annan anledning till den minskade avkastningen av träd och buskar. Detta är fåglar som också är fruktätare.

Även om deras närvaro i trädgården är nyttig och trevlig, skulle du föredra att de inte åt upp dina grödor. Det finns ett enkelt, men inte självklart, patent för detta. Linda in grenarna med aluminiumfolie på flera ställen. Du kan också skära den i tunna remsor och hänga upp dem så att de hänger fritt. Varför fungerar det? Glänsande och prasslande material avskräcker fåglarsom kommer att ge upp sitt byte i form av mognande frukt.

Naturliga växtskyddsmedel

Fruktträd kan bli ett mål för attacker av objudna gäster. Vissa människor sträcker sig reflexmässigt efter syntetiska skadedjursbekämpningsprodukter, medan andra väljer huskurer. Dessa är mycket effektiva, säkra för ekosystemet och kostar lite.

Ett exempel är besprutning av rölleka på fruktträd och buskar. Det handlar främst om bladlöss, men det handlar också om kvalster och malarsom inte bara dödar odlade arter utan också prydnadsväxter.

Hur man gör en spray av rölleka?

Den stora fördelen är att rölleka växer på ängar och ödemarker. Det kommer inte att vara svårt att hitta. Blommar från juni till oktober och det är då det är lämpligt för beredning av hemlagade bekämpningsmedel. Hur man gör det?

Skär 1 kg blommande ört i små bitar och häll 10 liter varmt vatten över den. Lägg åt sidan i 24 timmar. Späd beredningen 1:10 med vatten och spraya. Kan användas i förebyggande syfte.