Beskärning av växter är en av de grundläggande växtvårdsaktiviteterna som gör att de kan växa ordentligt. Det är förvisso oundvikligt, men som med alla växter måste man också veta när det är bäst att göra det. Många arter kräver sommarbeskärning, men det finns andra som är notoriskt obekväma med sommarbeskärning. Vi rekommenderar därför vilka växter du absolut inte bör beskära på sommaren.

Sommarbeskärning är en av de vanligaste aktiviteterna i trädgården när det är varmt väder. Många växter behöver till och med beskäras för att de ska få lämpliga förhållanden för ytterligare tillväxt. Det finns dock vissa växter som kan skadas mer än de gynnas av beskärningen. Vilka arter är det vi talar om? Chansen är stor att de växer i din trädgård också.

Beskärning är en grundläggande procedur för växtvård

Beskärning av trädgårdsväxter är inte en svår uppgift, men det förbises ofta av trädgårdsmästare. Detta är synd, för Beskärning ger många fördelar, inte minst hälsosam och kraftig växttillväxt, produktion av vackra skott och blad och produktion av saftig frukt.

Dessutom Beskärning hjälper till att förhindra spridning av sjukdomar och skadedjur och är extremt stimulerande för tillväxten. För vissa arter hjälper det också att hålla växten under kontroll och kontrollera dess form.

När du bestämmer dig för att utföra denna vård i trädgården är det dock lämpligt att bekanta dig med detaljerna för varje växt, eftersom varje växt har sina egna krav. Detta gäller även beskärning. Metoden och tekniken för beskärning är viktig, liksom tidpunkten. Om beskärningen görs vid fel tidpunkt kan den skada växten när den avsedda effekten är den motsatta.

Vilka växter ska inte beskäras på sommaren? Detta är inte en bra tid för dessa arter

Många växter behöver beskäras på sommaren. Hallon, krusbär och många fruktträd hör säkert till dem. Det finns dock vissa som klarar sig bättre utan. De kan sluta blomma efter beskärningen och är också mer känsliga för frost. Detta kan få katastrofala följder för dem. Så vilka växter ska inte beskäras på sommaren?

  • Hortensior – drottningen av våra trädgårdar, som glädjer nästan alla med sin skönhet. Det är värt att veta om dem det de hatar sommarbeskärning. Detta ingrepp kan vara en anledning till att din hortensia inte blommar. Att skära ner stjälkarna under sommaren kommer definitivt att påverka blomningen av denna buske. Om du vill beskära din hortensia ska du planera in det i skiftet mellan vinter och vår.
  • Oleandre denna buske bör endast skäras ner på hösten eller våren, eftersom oleanders inte gillar sommarbeskärning särskilt mycket. Det främsta skälet till detta är att oleandrar blommar mest intensivt vid denna tidpunkt.
  • Begonior De blommar som vackrast i juli och augusti, så att skära ner dem vid den här tiden är ett dåligt beslut. Det kan få processen att stanna upp. Allt du kan göra är att försiktigt ta bort de döda blommorna från dem.
  • Budleja av David – fjärilsbuske som bjuder in insekter i trädgården – definitivt gillar inte sommarbeskärning. Det är bättre att skjuta upp det till vårenför att ge växten tillräckligt med tid för att regenerera innan frosten kommer.