Den vanliga asken är en växt som blommar vackert i september och glädjer våra ögon med sina lila blommor när naturen långsamt förbereder sig för vinterdvalan. Var och när ska man plantera vanliga askar, vilka förutsättningar ska man ge dem och hur ska man ta hand om dem för att de ska fortsätta att se fantastiska ut?

Vanlig ask – egenskaper

Drottningen på höstens fuktiga ängar dyker upp och börjar växa när de flesta andra växter avslutar sin växtsäsong. Vanlig ask är ovanlig i sin livscykel.

En av dess karakteristiska egenskaper är den sena blomningsperioden, som infaller i slutet av september och början av oktoberoch förebådar att hösten närmar sig. Växten förväxlas mycket ofta med krokusen på grund av sina lila blommor.

Efter blomningen går höstkrokusen i vila och vaknar inte förrän på våren, vilket varar till omkring juni, då växten blir gul. Beroende på sort kan askar bli upp till upp till 30 cm långa, deras blad är vanligtvis cirka 4-6 cm breda.

Det finns cirka sextiofem arter av dessa prydnadsväxter som är kända i världen, men på vårt territorium är den mest populära utan tvekan vanlig asksom i september är den dominerande i många trädgårdar.

Vanlig ask – plats och substrat

Växten behöver för att blomma ordentligt soligt lägemen den klarar sig också bra på en något skuggig plats. Jorden ska vara bördig, humös, genomsläpplig, neutral eller alkalisk, pH 6,5-7.

Substratet för askar ska också vara fuktigt, men inte blött. Det är lämpligt att undvika ett substrat som är infertilt och för sandigt.

Johannesört – när ska man plantera den

Den bästa tiden att plantera vanlig ask är i augusti. Då kan du vara säker på att växten blommar vackert på hösten och du kan njuta av de vackra lila blommorna.

Lökarna ska planteras i små grupper och man gräver hål som är ca 10-15 cm djupa för större lökar och ca 2-5 cm djupa för mindre lökar. Före plantering rekommenderas att lökarna behandlas med fungicider för att minimera risken för sjukdomar.

Om askträdet har dålig jord bör det gödslas, vilket bör göras 3 gånger under växtens kraftiga tillväxtperiod, med hjälp av flerkomponentsgödselmedel. Du bör också komma ihåg att inte mata dem på något sätt inte gödsla dem under blomningsperioden.

Bevattning

Clematis behöver regelbundet och rikligt med vatten när de utvecklas och bildar blad. På sommaren och vintern, d.v.s. när växten är i vila, minskas vattningen, för att inte öka risken för svampsjukdomar.

Johannesört – en mycket giftig växt

Kom ihåg att askträdet är en mycket giftig växt, så använd handskar när du arbetar med den i trädgården och var försiktig med hur du hanterar växten. Alla delar av askträdet är giftiga, men den största faran utgörs av dess frön och knölarsom innehåller alkaloiden kolchicin, som är giftig för människor och djur. Därför, när du bestämmer dig för att plantera aska i trädgården, välj en plats utom räckhåll för barn och djur.