Säsongen för gröna bönor är i full gång, så vi gillar att ta fram dem till middag. Det krävs inte mycket för att göra den läcker för alla i huset. Det är bara att toppa med smör och ströbröd så slickar alla på fingrarna med glädje. Ibland kan man se en färgförändring på baljorna. Kan man äta bönor med bruna fläckar?

Grön bönor är känsliga grönsaker som svarar på värmestress genom att ändra färg. Detta inträffar vanligtvis med temperaturfluktuationer, vilket är anledningen till att vi ofta ser fläckar på dåligt förvarade skida i kylskåpet. Är sådana grönsaker lämpliga för konsumtion?

När är bönor ruttna? Se upp för missfärgning

Gröna bönor blir täckta av små oregelbundna fläckar under värmechock. Efter frysning förlorar de sin smak och blir klibbiga. Den motsatta situationen är att koka grönsaker. Detta kan hända när de förvaras i en plastpåse för länge. Om du inte äter den snabbt leder den snabba tillväxten av bakterier till förstörelse. När du märker mögel och känner den karakteristiska obehagliga lukten ska du göra dig av med grönsaken.

Om du upptäcker bruna och silverfärgade missfärgningar på gröna bönor ska du under inga omständigheter lägga dem i grytan. Det är möjligt att den har angripits av rotknölnematoder, som är ett vanligt skadedjur vid odling av denna grönsak. Träd som angripits av nematodens avföring är inte lämpliga att äta. Detsamma gäller de ljusbruna fläckarna som omges av en vattnig kant – Brun Bakterios. Om du upptäcker ovanstående symtom på dina bönor ska du slänga dem i soptunnan.

Vad är det bästa sättet att lagra gröna bönor? För att hålla dem färska längre

Det bästa sättet att lagra gröna bönor är i kylen. Det lönar sig dock att göra rätt så att du inte bidrar till att de förstörs. Om de ska hålla i några dagar ska du inte tvätta dem och se till att baljorna är torra. Överdriven fukt kan få grönsakerna att mögla. Lägg baljorna i en plastbehållare med en pappershandduk över. Stäng inte locket ordentligt eftersom grönsakerna behöver luft. Placera behållaren i kylskåpslådan, där temperaturen är bäst för förvaring av gröna bönor, och ät dem inom 4 till 5 dagar.