Tips för hemmet

Ska vi bara äta frukt på morgonen? Experten chockar dig med svaret

Just nu njuter vi av det största utbudet av färsk frukt. Det är lätt att bli yr i magen, allt är frestande, gott och färgglatt. Men kan man äta dem ostraffat, även om man tänker på sin figur? Är det sant att det är bäst att bara äta dem på morgonen?

Det påstås ofta att frukter är hälsosamma och innehåller massor av vitaminer, men det finns en detalj. Jo, de innehåller mycket socker och särskilt på en reduktionsdiet är det bäst att bara äta dem med morgonmål. Ibland finns det till och med extrema åsikter om att frukt som äts på kvällen till och med ”ruttnar” i magen och är dåligt smält. Är detta sant? Nej, det är det inte!

Fruktos är skyldigt

Lyckligtvis för alla fruktälskare bestämde sig Dr Damian Parol för att avliva dessa myter. Först och främst påpekade han att inte alla frukter kan behandlas lika, eftersom de innehåller olika mängder fruktos. Äpplen, mango och dadlar innehåller mycket mer fruktos än citrusfrukter, blåbär, enbär och aprikoser. Men de kommer fortfarande att vara låga jämfört med sockerhaltiga drycker eller godisstänger. Dr Parol säger också att studier har visat att endast 1 % av den fruktos som konsumeras omvandlas till fettsyror. Det skulle därför vara mycket svårt att få i sig så mycket fruktos att fetthalten i kroppen ökar snabbt och kraftigt.

Tid på dagen spelar ingen roll

Nutritionist tror att frukt Kanske inte bara att konsumera när som helst på dygnet, utan att det till och med är värt det. De har en låg energitäthet, så på kvällen när vi behöver färre kalorier kan de till och med vara en hit. Vissa människor upplever dock uppblåsthet efter att ha ätit frukt på eftermiddagen. De flesta av oss mår dock bra efter att ha ätit dem. Det är därför det är bättre att dra nytta av fruktsäsongen och inte tro på dietmyter.

”Vi måste också komma ihåg att kost är konsten att välja, och om vi inte äter frukt på eftermiddagen kommer vi förmodligen att äta något annat. Kanske tar vi en handfull nötter eller en sallad med olivolja. Och det är självklart hälsosamma saker, men de innehåller mycket fett. Fett som inte kräver någon omvandling för att vi ska få i oss det. Jag är uppriktigt förvånad över människor som oroar sig för fruktos (eller kolhydrater i vidare bemärkelse), som teoretiskt sett kan omvandlas till fettsyror, men inte oroar sig för fettsyror, som redan är fett”, enligt en välkänd nutritionists hemsida.

Leave a Response