Trädgård

Varför visas vita eller grå fläckar på gurkablad?

Även med noggrann vård av växter kan du missa det ögonblick då de kommer att drabbas av någon sjukdom – detta gäller även . Trädgårdsmästare märker ofta en vit eller grå beläggning på lövverket av planteringar

Vit plack på gurkor

Om du märker uppkomsten av vit beläggning på gurkor kan orsakerna ligga i följande tre sjukdomar:

  • pulveriserad mögel;
  • vitröta;
  • dunig mögel;

Vit beläggning på gurka blad och frukt kan indikera att växten är drabbad av pulveriserad mögel. Det drabbar vanligtvis gurkor som växer utomhus, men kan också förekomma på växthusplantor.

Om gurkor drabbas av vitröta indikeras detta av följande tecken:

  • den infekterade frukten ser möglig ut;
  • den vita blomningen ser ut som fjäll och drabbar buskens ovanjordiska delar;

Utan behandling leder sjukdomsutbrott till att bladverket blir mörkare. När gurkor drabbas av mjöldagg uppträder en gråaktig plack på bladets undersida och ljusgula fläckar på dess yta.

I varmt regnigt väder kan olika sjukdomar förekomma på gurkor. Dessutom gäller detta för grödor som odlas både i växthus och i öppna sängar. Det är mycket viktigt att känna igen sjukdomen i de tidigaste stadierna och starta behandlingsprocessen. Inte mindre viktigt är förebyggande åtgärder, som kommer att rädda hela den mognande grödan.

Beroende på patogenen delas alla gurksjukdomar in i svamp-, bakterie- och virussjukdomar. Oftast påverkas växter i sängar och växthus av sjukdomar av den första typen, som uppstår på grund av felaktig vård i regnigt, varmt väder.

För att undvika mjöldagg ska du inte plantera gurkor på samma ställe mer än fyra år i rad. Ta bort alla avtagna blad och annat växtavfall från rabatterna. Vattna växterna endast med varmt vatten. Om vita fläckar dyker upp på gurkbladen, börja bekämpa sjukdomen omedelbart.

Av virussjukdomarna är mosaik på gurkor den mest ökända. Det visas på unga löv i form av gula mönster. Sedan deformeras bladen och frukterna börjar falla. Gurkmosaik sprids av den vanliga bladlusen, som överförs till de välsmakande unga bladen av myror.

Leave a Response