Tips för hemmet

Hur mycket kostar det att undvika fukt och skydda väggar från mögel?

Det är ett vanligt problem på målade ytor, särskilt i dåligt ventilerade områden. Väderförändringar och de senaste regnen har förvärrat situationen och påverkar både interiörer och exteriörer.

Vi vet alla hur frustrerande det kan vara när svamp börjar växa på målade ytor i hemmet. Det är särskilt vanligt i områden med hög luftfuktighet och dålig ventilation. Vi vet alla hur det går till. Vädret utanför är hemskt, och det är också de svarta fläckarna på dina väggar! De kan uppstå i områden med sämre ventilation, t.ex. väggar i anslutning till bjälkar, urtag eller balkongtak på andra våningen. Och med den senaste tidens temperatursvängningar och höga luftfuktighet har de dykt upp mer än vanligt. Men oroa dig inte! Det finns sätt att hålla ditt hems interiörer snygga, även när du står inför dessa utmaningar.

Allt detta kan direkt påverka utvändiga ytor, i ännu högre grad om de nyligen har målats, understryker specialister på underhåll av hem.
”Denna effekt uppträder också, och inte av en slump, på platser där det finns mycket vegetation, till exempel träd och olika växter. Inför detta faktum finns det ingen annan lösning än att rengöra svamparna med en lösning av hypoklorit (blekmedel) i vatten eller med specifika svampdödande rengöringsprodukter,” Hugo Drago, teknisk rådgivare för Sui Color färgbutiker, berättade Infobae.

Vad lockar svampar

I exteriörer visar sig den snabba svampbildningen som svarta fläckar på målade ytor, särskilt i områden med fuktkondensation orsakad av låga temperaturer och riklig växtlighet.

”Inomhus är orsakerna bland annat dålig ventilation, användning av värmare utan utlopp utomhus och förekomsten av kalla väggar med syd/sydost-orientering, där det finns stora temperatursprång mellan inomhus och utomhus. Hög luftfuktighet gynnar också spridningen av svampar”, tillägger Drago.

För att förhindra svamptillväxt på utvändiga ytor, särskilt i områden med hög luftfuktighet och närliggande växtlighet, är det viktigt att välja rätt material och metoder. ”Smog och föroreningar är oundvikliga, men de kan också skapa sprickor och håligheter där det lätt bildas rost och trädfrön som gror”, säger arkitekten Gabriela Correa, specialist på projektdesign, projektledning och genomförande av ny- och ombyggnationer, och betonade vikten av kontinuerligt underhåll.

Beläggningar med inbyggd färg och olika texturer, väl applicerade, kan ge bra resultat. ”När det gäller underhåll är det viktigt att kontrollera ytan och välja akrylbaserade vattenbaserade tätskikt eller tätskiktsfärger för exteriörer”, säger Correa.

Rekommenderade färger

För interiörer rekommenderas speciella latexfärger för badrum och kök som innehåller effektiva svampdödande tillsatser och supertvättbar latex.

”Latexfärger med nanoteknologi innehåller också silverpartiklar med naturlig svampdödande aktivitet. För exteriörer föreslås vattentäta produkter med viss elasticitet i filmen, i allmänhet självrengörande, vilket gör det svårt för svampar att förankra sig”, säger Drago.
Färger och ytbehandlingar måste ha vissa egenskaper för att vara effektiva när det gäller att förebygga svamp.

Ventilation och kontroll av luftfuktigheten är mycket viktigt, särskilt inomhus. Korsventilation och användning av frånluftsfläktar i kök och badrum är avgörande för att minska fukten.

”Ofta har kunderna badrum med fönster men ändå fuktproblem på grund av att ventilationen inte är tillräcklig under vintern. Valet av färger och pigmentering påverkar också skyddet, eftersom ljusa färger reflekterar ljuset bättre och bidrar till att minska ytfuktigheten”, tillägger specialisten.

Förberedelse av ytan

Det är viktigt att förbereda ytan innan man applicerar svampdödande färg. En fast och ren yta måste erhållas. Vid svampangrepp är det nödvändigt att tvätta den med en lösning av hypoklorit och vatten (10% blekmedel, 90% vatten) och undvika att moppa för att inte överföra mikroorganismerna.
”För exteriörer kan hydro-tvättar med svampdödande tillsatser användas. När det är torrt appliceras lämplig färg eller strukturerad beläggning enligt tillverkarens anvisningar”, säger Drago.

Klimatförhållanden, som hög luftfuktighet och temperaturskillnader, har en betydande inverkan på svampspridningen på målade ytor, särskilt på kalla väggar. För att säkerställa ett effektivt skydd mot svamp är det viktigt att förbereda och behandla ytorna på rätt sätt före målning. Enligt Correa är det första steget på ny puts att slipa ytan för att avlägsna skräp och förbättra utjämningen, följt av en bra grundfärg. ”Både vid ommålning och på ny puts är det viktigt att stryka ytan med enduro och gips för att jämna ut väggen, slipa och bättringsmåla med enduro så många gånger som behövs och sedan applicera ett fixativ som fungerar som en vidhäftningsbrygga före den slutliga målningen”, förklarar han.

Det är också viktigt att respektera torktiderna i varje steg för att undvika svampangrepp.
Correa rekommenderar att man kontrollerar ytorna och använder tätskikt. ”I interiörer är ventilationen avgörande och vid val av färg bör man ta hänsyn till ljuset. Att förbereda ytorna väl är grundläggande.

Värden

Prisintervallet för svampdödande färger varierar avsevärt. För inhemska färger varierar priserna från 16.000 USD per liter till 58.000 USD för fyra liter.

För importerade färger varierar priserna från 25 000 $ per liter till 80 000 $ för fyra liter.

”Dessa färger garanterar att väggar, både invändigt och utvändigt, hålls i perfekt skick utan svampangrepp under en period av 5 till 6 år, förutsatt att ytorna är fria från svamp vid appliceringen”, säger Drago.

Den totala kostnaden för reparationer av ytterväggar och ytor före målning varierar mellan 100 och 300 USD per kvadratmeter.

Leave a Response