Trädgård

När ska man beskära lavendel för en ”fylligare och friskare” växt nästa år

Om din lavendelplanta börjar se ”skranglig” eller ”träig” ut kan det vara dags att beskära den, vilket är otroligt enkelt att göra enligt en trädgårdsmästare.

Lavendel är vackra doftande växter som lyser upp vilken trädgård som helst och är ganska lätta att underhålla så länge du vet när det är rätt tid att beskära dem.

Det är viktigt att beskära lavendel för att förhindra att den blir träig och mindre produktiv, eftersom en trimning hjälper till att koncentrera växtens energi till att producera fler blommor.

När ska du beskära lavendel?

David Denyer, en expertflorist från Eflorist och tidigare guldmedaljör på RHS Chelsea Flower Show, pratade med Express och hade några bra råd till oss alla. Han sa att det nu är den perfekta tiden att börja beskära din lavendel!

Han förklarade: ”Den bästa tiden att ge dina typer av engelsk lavendel (Lavandula angustifolia) och lavendin (Lavandula x intermedia) en anständig beskärning är sensommaren till tidig höst.”

”Saker och ting är dock lite annorlunda om du planterar fransk lavendel (Lavandula dentata). Dessa växter är inte lika härdiga under svåra vinterförhållanden och är lite mer ömtåliga.

”Så snart du märker att ny tillväxt börjar tidigt på våren, ge dem därför en liten trimning. Denna lätta trimning uppmuntrar din lavendel att växa buskig och gör sig av med eventuell vinterdöd.”

Det är dock viktigt att beskära engelsk lavendel minst sex veckor före årets första frost om du vill ha en buskigare, större och mer robust växt nästa växtsäsong.

säger David: ”Genom att ta bort förbrukade blomstjälkar förbereder du dig för en blommande säsong nästa år. Och glöm inte formen – genom att beskära nu håller du din lavendel ren och kompakt och undviker den skrovliga, träiga aspekten som kan få din trädgård att se ovårdad ut.”

Hur beskär du lavendel?

Det är väldigt enkelt att beskära en lavendel växt eftersom det bara tar mellan 15 och 30 minuter för de flesta medelstora växter, men en större lavendel buske kan ta cirka en timme eller längre.

Nyckeln till att beskära lavendel är att vara försiktig, särskilt om växten är ung, så ta dig tid att beskära långsamt och försiktigt för att undvika att skada växten.

Till att börja med behöver du ett par rena och vassa sekatörer för att ta bort döda eller träiga delar av stammen.

David sa: ”Du vill skära ner ungefär en tredjedel av växten, fokusera på de gröna, bladiga delarna och lämna den träiga biten ensam.

”För ett fint rundat utseende, ge utsidan en något kortare trim än mitten. Gå inte till överdrift. Lite naturlighet är alltid charmigt. Och kom ihåg att lavendel är tuff, så var inte blyg för att ge den en ordentlig klippning. Den kommer att studsa tillbaka.”

Det finns gott om tid att beskära lavendel, men om du tar dig tid att göra det nu på sensommaren ger du växten mer tid att förbereda sig för vintern och hjälper till att hålla den kraftig och frisk.

säger David: ”En bra beskärning nu kommer att löna sig rejält nästa år. Du kommer att märka en enorm skillnad. Din lavendel kommer att se fylligare, buskigare och friskare ut.

”Dessutom kan du förvänta dig mer av de vackra lila blommorna. Den kan se lite bar ut ett tag, men lita på mig, den kommer att växa tillbaka starkare än någonsin.”

Leave a Response