Tips för hemmet

Det fantastiska tricket för att ta bort kalk från badrums- och kökskranar utan rengöringsprodukter

Badrummet och köket är de platser i huset som används mest men också de mest smutsiga, särskilt vissa tillbehör som kranar, vattenkran eller till och med duschar som ofta genererar lager av skala eller vita fläckar, detta beror på den ständiga användningen och mineraler som H2O har.

Detta ackumuleras gradvis för att bilda dessa fläckar som kan projicera en brist på hygien i huset, men lyckligtvis är de mycket lätta att ta bort, så länge de rengörs så snart som möjligt.

För att ta bort dessa Mineraliska koncentrationer i kranar och duschhuvuden kan du använda olika element som lätt finns i köket, till exempel vinäger och bakpulver, en blandning som ofta används för hushållsrengöring, samt salt, tvål och blekmedel.

Vi vet att det kan verka som en skrämmande uppgift att ta bort kalk från badrums- och kökskranar, särskilt när du vill undvika att använda kommersiella rengöringsprodukter. Men oroa dig inte! Det finns massor av enkla, naturliga och budgetvänliga sätt att hålla dina kranar glittrande. En av våra absoluta favoriter är en enkel blandning av bakpulver, salt och citron. Den här kombinationen är som magi! Tack vare sin milda slipförmåga och naturliga syra är den supereffektiv för att ta bort uppbyggd tandsten utan att skada dina ytor. I de kommande styckena visar vi dig hur du gör den här fantastiska blandningen och använder den för att hålla dina kranar snygga.

Varför bildas kalkavlagringar på kranar?

Skala bildas på kranar på grund av ackumulering av mineraler som finns i vattnet, främst kalcium och magnesium. Denna uppbyggnad uppstår när hårt vatten, som innehåller höga koncentrationer av dessa mineraler, rinner genom kranarna och avdunstar och lämnar fasta avlagringar som så småningom hårdnar till kalk. Brist på regelbunden rengöring och den höga koncentrationen av mineraler i vattnet ökar bildandet av kalk.

Hur man tar bort tandsten från kranar, steg för steg

Bakpulver och vinäger är en blandning som lätt bekämpar skala (Foto: Canva).

Samla in nödvändiga material: För denna process behöver vi gummihandskar, vit vinäger, citron, bakpulver, en borste med styv borst eller en slipande svamp och en trasa.

  1. Förbered en avkalkningslösning: blanda lika delar varmt vatten och vit vinäger i en behållare. Om vi föredrar en fräsch doft kan vi också pressa en citron i blandningen.
  2. Applicera lösningen på de drabbade områdena: Fyll områdena med avlagringar med avkalkningslösningen. Se till att täcka avlagringen helt med lösningen och låt den verka i minst 15-30 minuter så att syrorna i vinägern eller citronen löser upp avlagringen.
  3. Skrubba de drabbade områdena: Använd en borste med styv borst eller en slipande svamp för att skrubba de drabbade områdena och lossa tandstenen. Arbeta i en cirkelrörelse för att effektivt ta bort tandsten.
  4. Skölj med rent vatten: Efter skrubbning, skölj området med rent vatten för att avlägsna kalkrester och avkalkningsmedel.
  5. Upprepa om det behövs: om fjällen är ihållande kan vi behöva upprepa processen flera gånger tills den är helt borttagen.
  6. Torka ytorna: torka ytorna med en ren trasa efter att du har tagit bort avlagringen för att förhindra att fukt byggs upp.

Andra användningsområden för bakpulver, citron och saltpasta

Bakpulver, citron och saltpasta är effektivt för att ta bort kalk från kranar på grund av dess slipande och sura egenskaper. Förutom denna användning kan denna blandning vara användbar i andra rengöringsapplikationer, såsom:

  • Rengöring av diskbänk: hjälper till att ta bort fläckar och rester på ytor av rostfritt stål.
  • Desinfektion av skärbrädor: Bakpulver och citron hjälper till att eliminera lukt och bakterier.
  • Rengöring av ugn: Pastan kan avlägsna fett och inbrända matrester.
  • Rengöring av kakel: Förbättrar utseendet på fogarna och avlägsnar mögel och mjöldagg.
  • Avkalkning av köksredskap: Det är användbart för rengöring av redskap med fettansamlingar eller svårt att ta bort skräp.

För att applicera pastan, gnugga blandningen på önskad yta med en trasa eller svamp, låt stå i några minuter och skölj med vatten.

Leave a Response