Trädgård

Hur man eliminerar växtskadegörare naturligt: Mormor försökte det och ville inte ha något annat

Som ni vet bryr jag mig mycket om växterna i min trädgård och vill att de alltid ska vara friska. Det är därför jag skulle vilja föreslå ett naturligt sätt att bli av med växtskadegörare. Till exempel brukar jag använda mjuk tvål, som du kan hitta i de flesta butiker som säljer trädgårds- och grönsaksutrustning, plantskolor, jordbrukskonsortier, trädgårdscentra eller online. Alternativt, för tillfällig användning, kan vi välja naturlig tvåltvål med kokosnötolja. Jag ska förklara hur man använder båda – det är väldigt enkelt!

Vad vi behöver

Först en premiss: vilken som helst såpa vi väljer, måste vi fortfarande späda ut det i vatten. När det gäller tvål med fast kokosnötsolja finns det ett extra steg. För mjuk tvål är det dock lämpligt att läsa rätt dosering på förpackningens etikett. För att förbereda vårt naturliga bekämpningsmedel behöver vi:

  • 5-10 g per liter vatten, för den fasta tvålen
  • Cirka 10 ml per liter vatten, för mjuk tvål i flytande lösning
  • 1 ren, tom sprayflaska

Mjuk tvål bekämpningsmedel

För att förbereda bekämpningsmedlet med mjuk tvål måste vi följa några enkla steg:

  • Vimått ut 10 ml tvål och häll den i en stor kanna.
  • Vi tillsätter vatten tills vi når en liter. Vi kommer att märka att det också bildas lite skum, just för att det är tvål.
  • Vi häll blandningen i en Sprayflaska.
  • Vi behandlar vår anläggning genom att spruta vätskan direkt på blad och grenar.

Naturlig kokosnötolja fast tvål bekämpningsmedel

Som jag nämnde, förbereda kokosnötolja fast tvålbekämpningsmedel kräver ett litet extra steg – inget komplicerat, faktiskt.

  • Låt’s klippa en liten bit tvål, ca 5-10 g.
  • Låt oss lägga den i en stor kanna.
  • Låt oss hälla några varmt vatten för att smälta det och rör om väl.
  • När det är helt upplöst, låt’ tillsätter vi kallt vatten tills vi når en liter. Var noga med att inte göra misstaget att spruta växterna med varmt vatten!
  • Vi häll blandningen i en Sprayflaska.
  • Vi behandlar vår anläggning, sprutar vätskan direkt på löv och grenar.

Hur och när man ska använda tvålbekämpningsmedel

Nu när vi har förberett vårt naturliga bekämpningsmedel, låt oss komma ihåg att använda det när våra växter behöver det som mest. Förförebyggande ändamål, för att förhindra att skadedjur attackerar dem, bör det sprutas en gång i månaden. Om det regnar bör behandlingen naturligtvis upprepas. I händelse av en insekts- eller skadedjursattack – som hände med min citronplanta – måste vi spraya bekämpningsmedlet 2 gånger med 5 dagars mellanrum.
Vi behandlar inte växterna under de varmaste timmarna på dagen: välj tidig morgon eller eftermiddag när solen redan har gått ner.
Vi kan använda tvålbekämpningsmedel för alla växter: i grönsaksgården, i trädgården, på balkongen, i lägenheten. Vi passerar behandlingen tyst på löv och grenar, men undvika besprutning av blommor: det kan påverka pollineringen.

Vad ska man göra om bekämpningsmedlet inte fungerar?

Om vi inte har lyckats eliminera insekter eller skadedjur efter behandlingen, ska vår anläggning sköljas och bekämpningsmedlet ska sprutas igen medtillsats av neemoljavilket skapar en ogynnsam miljö för skadedjur. Cirka 10 ml per 1 liter behövs.

Kan Marseille tvål användas?

Bland de frågor du ställde mig frågade någon om det är möjligt att använda Marseille tvål, den typ som används för att tvätta kläder. Svaret är ja, så länge du läser ingrediensernas sammansättning väl: det måste vara riktig tvål och inte en beredning med massor av syntetiska ämnen. Du kan använda den i samma dosermen jag ska ge dig ett litet råd: när den väl har lösts upp i vatten och hällts i sprutan är det bra att använda allt, eftersom det efter ett tag blir som en tvålgel och det är svårt att få ut den ur behållaren.

Kan diskmedel användas?

Den här frågan låste upp ett minne för mig, för mormor – när hon inte hade Marseille-tvål till hands – använde disktvål, verkligen! Hon tvålade in alla blad på växten, använde en svamp för att rengöra dem ordentligt och sköljde sedan helt.

Leave a Response