Trädgård

Glöm plast- och betongkantning: Hur man vackert separerar blomsterbäddar från gräsmattan för mindre

Plast- eller betongkantstenar är passé. Vi vet hur man kan ha vackert separerade blomsterbäddar från gräsmattan mycket billigare

Vilda djur i trädgården är en trevlig sak, men det borde ha sina gränser. Bokstavligen. När gräsmattan växer in i rabatterna förvandlas det organiserade kaoset till en ful röra. Linjer hör helt enkelt hemma i trädgården, de är harmoniska och förhöjer det estetiska intrycket. Men om du tror att du inte kan göra det utan gränser, har du fel.

Sängkanten kan vara vad du vill att den ska vara. Betongkantstenar är förmodligen de mest detaljerade, och det är bäst att göra åtminstone någon form av fundament i marken så att de inte välter omedelbart. Plastkantstenar måste också sänkas ner i marken, men ibland räcker det med en gummipinne om du har lös jord i din trädgård. Det går också att använda brädor, gamla tegelstenar eller till och med syltburkar som sticks upp och ner i marken. Det tjeckiska folket är kända för att vara kreativa hemmafixare och de har många andra idéer för att hålla gräsmattan i schack som kanske inte är lika visuellt tilltalande.

Hur man skiljer blomsterbädden från gräsmattan

Enkelt: med en gräsklippare. ”Jag har märkt ett stort intresse för kantskärare på sistone”, säger Jan Matějka, ägare till e-handeln Poporostem.cz, och tillägger: ”Det är ett relativt enkelt och snabbt sätt att färdigställa en gräsmatta och sätta tydliga gränser. Jämfört med att investera i en estetiskt tilltalande trottoarkant kostar en gräsmatteavdelare bara några kronor.” En kantskärare har också en stor fördel: du behöver inte gräva upp något när du bestämmer dig för att göra rabatterna större eller annorlunda. Allt du behöver göra är att avsluta gräsmattan någon annanstans och ta bort grästorven från bädden. Du är klar på nolltid och med minimal ansträngning.

Hur man använder en kantskärare för gräsmatta

Det är inte komplicerat. Verktyget tenderar att vara relativt lätt och väger cirka 2 kg, men du kan förvänta dig att det är riktigt vasst. Dess halvcirkelform med en skarp rundad sida gör att det kan gå djupt under markytan och göra ett skarpt, rakt snitt.

  • Hantera därför kantskäraren varsamt och lägg den inte i händerna på mindre barn.
  • Markera gränsen mellan rabatten och gräsmattan. Snöre, sprayfärg, till och med med ögat.
  • Arbeta gradvis in kantskäraren i marken längs den markerade gränsen för att skapa en kontinuerlig linje. Du kan vicka lite på verktyget, men använd det inte som en spade. Det är inte utformat för det ändamålet och du skulle lätt förstöra det.
  • När du är klar tar du en japansk hacka, en bonddolk eller en vanlig spade eller vass murslev och tar bort överflödig torv.

Använd en spade istället för en gräsmatta kantskärare? Inte en bra idé.

Du kanske leker med tanken att det skulle vara enklare att använda en vanlig spade i stället för en kantskärare för gräsmattan. Vi har alla en hemma. I nödfall har vi naturligtvis det. Men! Det är viktigt att komma ihåg att spaden är något rundad, så istället för en rak linje kommer du att kanta bädden som en spetsfåll, i små kurvor. Du kommer inte heller att vara nöjd med djupet på kroppen, eftersom du antingen gräver ner spaden för djupt (och även snett) eller så kommer varje fåra att vara olika djup. I slutändan kommer du att få mer motstånd och resultatet kommer inte att bli som du vill ha det.

Vad ska man välja en gräsmatteseparator för

Kantskärare för gräsmatta är redan en vanlig del av arsenalen hos trädgårdsredskapsföretag. Försök att välja beprövade varumärken som är kända för verktygens styrka och hållbarhet. På Poporostem.cz hittar du t.ex. verktyg från det holländska företaget DeWit, som specialiserar sig på smidda verktyg tillverkade av certifierat svenskt stål med handtag av europeisk ask, så det är lokala produkter med ett globalt rykte.

Leave a Response