Tips för hemmet

Effektiv hemlagad blandning för att rengöra din madrass och ta bort möglig lukt

Madrassen är en av de föremål som används mest dagligen. Experter rekommenderar att du rengör den minst var sjätte månad. Sängkläder, som lakan, filtar och örngott, samlar ofta dammkvalster, bakterier och smuts.

Vi vet alla hur det går till. Du sover djupt när du plötsligt, oops! Du spiller något på din madrass. Även om det inte är idealiskt, är det viktigt att städa upp det direkt innan fläcken sätter in. Det är där ett madrasskydd av hög kvalitet kommer väl till pass. Det hjälper dig inte bara att undvika besväret med att rengöra din madrass oftare, utan det hjälper dig också att få en god natts sömn. The Sleep Foundation, en ideell organisation som arbetar för att främja hälsosamma sömnrutiner, har några bra tips på hur du håller din madrass i toppskick.

För att bleka en madrass och ta bort den unkna lukten kan du använda en hemlagad blandning som är effektiv och säker.

Hemlagad blandning för att bleka och ta bort smaklös lukt:

Ingredienser:

Bakpulver: Hjälper till att ta bort lukter och absorbera fukt.

Väteperoxid (väteperoxid): Fungerar som blekmedel och desinfektionsmedel.

Flytande diskmedel: Hjälper till att ta bort fläckar och smuts.

Instruktioner:

Förbered blandningen: Blanda en kopp väteperoxid (3%) i en sprayflaska. Tillsätt tre matskedar bakpulver. Tillsätt en till två droppar flytande diskmedel. Blanda väl och skaka sprutan för att se till att alla ingredienser är väl kombinerade.

Applicera blandningen: Spraya blandningen generöst på fläckiga områden på madrassen eller där det finns unken lukt. Låt blandningen verka i minst 30 minuter. Vid mer envisa fläckar kan du låta den verka längre.

Borsta och torka: Skrubba de behandlade områdena med en mjuk borste för att få bort fläckarna. Låt madrassen torka helt och hållet. Du kan påskynda processen genom att använda en fläkt eller, om möjligt, låta den ligga i solen.

Dammsug madrassen: När madrassen är helt torr ska du dammsuga hela ytan för att ta bort eventuella rester av bakpulver.

Förebyggande av lukt: För att hålla madrassen fräsch kan du strö ett lätt lager bakpulver på madrassens yta, låta det sitta i 15-20 minuter och sedan dammsuga upp det.

Hur ofta ska man byta madrass?

Det finns ingen fast regel för hur ofta en madrass bör bytas ut, eftersom det kan variera beroende på flera faktorer, t.ex. madrassens kvalitet, hur den används och personliga preferenser.

De flesta madrasser av god kvalitet håller normalt i mellan sju och tio år. Efter denna period kan de börja förlora sin fasthet och sitt stöd, vilket kan påverka sömnkvaliteten och komforten.

Under tiden bör det nämnas att beroende på vilken madrass du har kan det vara fördelaktigt att rotera den var tredje till sjätte månad för att fördela slitaget jämnare.

Leave a Response