Trädgård

Säg adjö till luftkonditioneringsapparater: Ny teknik kräver inte vägginstallation

Nicușor Dan vill säga ”Farväl!” till luftkonditioneringsapparaterna i Bukarest. Huvudstadens borgmästare överväger en teknik som fungerar framgångsrikt i andra europeiska länder.

Enligt borgmästaren skulle detta vara en nödvändig åtgärd under de varmare dagarna, men systemet skulle ta cirka två år att installera och skulle kräva en stor finansiell investering.

Inga fler luftkonditioneringsapparater?

Det kan tyckas lite ovanligt, men i flera europeiska länder har man lyckats ersätta luftkonditioneringen med en ny cool metod. De pumpar in kallt vatten i radiatorer för att hålla bostäderna svala. Nicușor Dan berättade nyligen att han överväger denna metod, även om det skulle ta lite mer än två år att genomföra. Dessutom skulle Bukarestborna behöva byta ut sina nuvarande radiatorer mot särskilda för att ventilera bort kylan som genereras av det kalla vattnet.

Diskussionen fördes mot bakgrund av sommarens värmebölja, då hundratusentals Bukarestbor drabbades av utomhustemperaturer på över 40 grader Celsius. I många av bostäderna översteg temperaturen 30 grader Celsius, vilket ledde till en överbelastning av det akuta medicinska systemet. Dessutom överbelastades elnätet på grund av att invånarna överanvände luftkonditioneringsapparater.

”Det finns en idé om att använda samma system som vi använder för varmvatten och värme för att leverera kyla. Många människor använder luftkonditionering och frågan är om elnätet klarar av det. Så vi ställer oss just nu frågan om det är värt att göra det – för somrar som förmodligen kommer att bli så här varma.

Vi befinner oss på idéstadiet, dvs. förra sommaren, för två år sedan, ställde vi oss inte den här frågan eftersom det inte var en nödvändighet”, säger Nicușor Dan.

Vad ELCEN-direktören säger om kylsystemet för radiatorer

Utöver de uttalanden som Nicuș eller Dan har gjort, uppmärksammar ELCEN:s generaldirektör vissa detaljer. Även om kylsystem för radiatorer fungerar i andra länder, är det viktigt att notera att investeringen för detta projekt skulle vara enorm. Det kan inte heller realiseras inom en snar framtid.

”I framtiden skulle man också kunna göra trigeneration, dvs. kylning. Det finns ett behov av att investera i detta, det finns ett behov av att modernisera systemet. Tyvärr är det bara på idéstadiet och jag har ingen realistisk uppfattning om när det kan ske, eftersom vi för närvarande fortfarande befinner oss i en logik med skulder och påföljder, vi har ännu inte nått noll. Även idag har ELCEN en miljard lei att hämta från Termoenergetica.

Om du frågar mig, ärligt talat, så skulle det tidigaste scenariot, om stadshuset skulle börja arbeta i morgon, vara om två år. Det behövs en genomförbarhetsstudie, det behövs ett anbud, faktiskt ett anbud för studien, ett anbud för arbetena. Så bara de två upphandlingarna tar ett år”, säger Claudiu Crețu.

Leave a Response