Trädgård

Ökande antal fall av ”tefloninfluensa”: Viktiga fakta om non-stick köksredskap

Hej där! Ville bara skicka en liten påminnelse om att vara extra försiktig med dina nonstick-kokredskap. Washington Post rapporterade nyligen om en ökning av sjukdomsfall relaterade till Teflon, den kemiska förening som används för att tillverka den populära nonstick-beläggningen. Sjukdomen kallas ”Teflon Flu” och har drabbat mer än 250 personer under det senaste året – den högsta siffran sedan 2000! Så, bara en vänlig varning om att vara extra försiktig och hålla dig säker!

Så vad är teflonfluensa och är det säkert att använda nonstickpannor? Svaret är för det mesta ja, så länge dina stekpannor är tillverkade efter ett visst år och du använder dem på rätt sätt.

Vad är tefloninfluensa?

Polymer rökfeber eller ”Teflon Flu” har återupptagit en debatt om nonstick köksredskap säkerhet. Sjukdomen uppstår när ångor från en överhettad teflon- eller nonstickpanna inandas. Nonstickpannor är tillverkade av polytetrafluoretylen (även känd som PTFE). PTFE är kända som ”evighetskemikalier” eftersom det tar årtionden eller ibland till och med hundratals år för dem att brytas ned.

Vid normal användning anses PTFE inte orsaka någon hälsorisk, men vid upphettning till över 500 grader F ökar utsläppen och den resulterande polymerrökfebern. Polymerfumefeber orsakar en rad rapporterade symtom, bland annat feber, frossa, muskelspänningar och huvudvärk. Symtomen på tefloninfluensa är tillfälliga och börjar i allmänhet inom 12 timmar efter exponering, men det kan ta upp till 24 timmar innan de blir bestående.

Hur man undviker tefloninfluensa

Teflon- och nonstick-kokkärl är lätta att använda, rengöra och underhålla, men de bör endast användas för matlagning på låg till medelhög värme. Värm aldrig dina nonstick-kokkärl över hög värme eller medelhög värme under långa perioder. Försök att hålla yttemperaturen 450 grader F eller så kommer utsläppen från PTFE-beläggningen sannolikt att öka.

Vad är teflon och orsakar det cancer?

Nonstick eller Teflon är ett populärt val för hemmakockar. Den stora fördelen är att maten inte fastnar på teflonbelagda kastruller och stekpannor på samma sätt som på andra metallmaterial, så det är lätt att vända en pannkaka eller ta bort ett kokt ägg. Nonstick är också mycket lätt att rengöra och tar i allmänhet inte mer än några sekunder att tvätta för hand.

Teflon är ett varumärke för en syntetisk kemikalie som kallas polytetrafluoretylen och som används i många hushållsprodukter, från trådbeläggningar till tygskydd och även i köksredskap. Kritiken mot teflon är att det är farligt om det konsumeras eller absorberas i kroppen och kan öka risken för cancer och andra sjukdomar. Även om studier har visat på vissa samband (mer om det nedan), finns teflon fortfarande kvar och används för att tillverka köksredskap, men säkerhetsproblemen kring teflon är till stor del ett minne blott.

Och jag betonar mestadels. Här är varför…

Även om varumärket Teflon kan förknippas med en risk för cancer, är det faktiskt en kemikalie tidigare används vid tillverkningen av Teflon som kallas PFOA som är skulden. Enligt Centers for Disease Control and Prevention är perfluoroktansyra en tillverkad perfluorkemikalie som utvecklades på 1930-talet och används för att tillverka fluoropolymerbeläggningar och produkter som motstår värme, olja, fläckar, fett och vatten.

Vilka är de negativa effekterna av PFOA?

I vissa studier har PFOA kopplats till cancer, immunbrist och en mängd andra medicinska problem. Det har också visat sig påverka tillväxt och utveckling samt skada levern hos försöksdjur.

Så sent som 2017 förlikades kemijätten Dupont i en stämning på mer än 670 miljoner dollar för sin roll i föroreningen av dricksvattnet med PFOA (även kallat C-8) i mitten av Ohio Valley. En tidigare grupptalan från 2004 i samma område ledde till en studie som visade att PFOA var kopplat till cancer och nedsatt immunförsvar, även i små doser.

Teflonkokkärl tillverkade före 2013 kan vara giftiga

Allt detta var tillräckligt för att de flesta tillverkare skulle stoppa produktionen av nonstick-beläggningar med PFOA omkring 2002. Men teflon med PFOA förbjöds inte officiellt i USA förrän 2014. I Europa förbjöds det 2008. Det innebär att om du äger Teflon nonstick köksredskap från 2013 eller tidigare, finns det en chans att det innehåller PFOA. Nio år är vanligtvis längre än den genomsnittliga livslängden för en nonstickpanna, men om du inte är säker är det förmodligen bäst att byta ut alla teflonbelagda grytor eller pannor.

Om du är orolig, leta efter PFOA-fria köksredskap

På grund av förbudet bör alla nonstick-kokredskap som tillverkas i USA vara PFOA-fria, men det är klokt att se till att de är det. Var extra försiktig med att köpa billiga köksredskap eller köksredskap som inte är märkesvaror, särskilt om de inte är tillverkade i ett land med ett aktivt PFOA-förbud. PFOA produceras fortfarande på andra håll, främst i Kina, och används för att tillverka konsumentprodukter.
Den goda nyheten är Fri från PFOA nonstick köksredskap är billigt, så det finns ingen anledning att riskera det med något som kan innehålla kemikalien. Du kan hämta en 10-tums stekpanna från ett pålitligt köksredskapsmärke som Misen för $ 33 eller Tramontina för cirka $ 25. Lyxigt köksredskapsmärke All-Clad gör en tvådelad nonstick köksredskapssats för $ 50.

De bästa naturliga nonstick-alternativen för köksredskap

Om du är redo att skippa teflon och kemikaliebaserade nonstick-krukor och stekpannor helt och hållet finns det gott om mer naturliga nonstick-alternativ.
Den mest nonstick av gänget är keramiska köksredskap, som har ökat i popularitet sedan farhågorna om teflon först dök upp. Några populära alternativ för keramiska kokkärl är The Always Pan, Caraway och Greenpan.
Gjutjärn är ett annat köksredskapsmaterial som utvecklar en naturlig nonstick-beläggning över tiden, särskilt om du kryddar det väl och tar hand om det ordentligt. Det kommer sannolikt aldrig att bli lika nonstick som teflon, men gjutjärn har massor av andra kulinariska fördelar som är värda några extra sekunder av skrubbning i diskhon efter användning. Lodge är en beprövad och sann producent av köksredskap i gjutjärn: Du kan skopa upp en 10-tums stekpanna för så lite som $ 24.

Kolstål är ännu ett alternativ och fungerar på samma sätt som kokkärl i gjutjärn, även om det inte är riktigt lika tungt, något mer känsligt för korrosion och vanligtvis dyrare. Kolstål har inte riktigt slagit igenom här i USA men är en favorit hos professionella kockar, liksom hos undertecknad. Cookware startup Made In producerar en utmärkt blå kolstålspanna för cirka $ 80, men det finns billigare alternativ där ute.

Leave a Response