livsstilsblogg

Byt inte lakan varannan vecka eller varje månad: Ta reda på rätt tidpunkt

Vi älskar alla våra sängar! Vi tillbringar en tredjedel av våra dagar i dem, och med dagens förväntade livslängd tillbringar vi 20 till 25 år med att sova. Det är en hel del tid! Det är viktigt att hålla sängarna rena för att kontrollera dammkvalster och andra mikroorganismer som kan bosätta sig i lakanen.

Vanligtvis är människor som inte tvättar sina lakan ofta konsekvent sova med mer allergener än de bordeoch det kan innebära en ökad risk för att utveckla astma eller dammallergi.

Tvätta lakanen när det är dags

För dem som redan lider av säsongsbundna allergier – på våren eller sommaren – är det viktigt att byta och tvätta lakan regelbundet, eftersom det hjälper till att minska de negativa effekterna av immunsystemets abnormitet.

För dessa fall är det tillrådligt att tvätta lakan upp till mer än en gång i veckan. Och det har många fördelar, eftersom det har studerats och visat sig vara en vana som lyckas förebygga sjukdomar (förutom att minska effekterna av allergier).

Till exempel bekräftade en Cambridge-studie på daghem att tvätta sängkläder varje dag kan minska frekvensen av gastroenterit. Andra studier hävdar också att rengöring av liggunderlaget förebygger luftvägsinfektioner.

Mer tvätt på sommaren

Under varje säsong på året varierar tillväxten av kvalster och andra mikroorganismer, därför, beroende på säsong måste vi öka antalet tvättar, eller inte. På sommaren måste vi till exempel tvätta lakanen oftare, eftersom det är då vi svettas mest.

Om vi blir sjuka eller om någon i vårt hus är allergisk mot dammkvalster rekommenderas det också att tvätta lakanen mycket ofta och med varmt vatten, cirka 60 grader Celsius.

Undvik kontakt med smutsiga händer eller kläder.

För att minimera smutsen som kan samlas mellan lakanen och upprätthålla hygienen måste vi undvika små detaljer som kan smutsa ner dem, till exempel att röra vid dem med smutsiga händer eller smutsiga kläder. Därför bör vi undvika att sitta eller luta saker på sängen när den är obäddad, eftersom all smuts kommer att fastna på lakanen.

Fukt, sängklädernas värsta fiende

Det är viktigt att komma ihåg att mikroorganismer – som bakterier och svampar – kan överföras från en yta till en annan är större om den är våt. Därför bör vi undvika de dåliga vanorna att sova med vått hår efter en dusch eller att lämna svettiga kläder på sängen, eftersom detta kommer att lämna fler mikroorganismer impregnerade på ytan.

Om kläderna är torra är överföringen av mikroorganismer knappast detekterbar, men allt beror på kontakttiden och friktionen.

Det är också tillrådligt att duscha innan du går och lägger dig för att ta bort smuts från kroppen som kan fläcka lakanen, men framför allt måste vi torka håret väl för att inte blöta lakanen.

Leave a Response