Tips för hemmet

Vår planet har drabbats av en geomagnetisk storm. Det här är vad du kan se i Slovakien ikväll

Invånarna i Slovakien kommer att få se ett ovanligt himlaskådespel. Natten till den 30 juli, exakt kl. 02.30, träffade en koronal massutkastning (CME) jorden och orsakade en geomagnetisk storm av klass G1. (Foto: Marek Harman / Källa.)

Denna storm orsakade svaga norrsken över de norra delstaterna i USA. National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) förutspår att stormen kan förstärkas till G3-nivåer inom några timmar.

Ett himmelskt skådespel även över Slovakien?

En serie soleruptioner av M-klass under helgen ledde till att flera koronala massutkastningar (CME) bildades på jorden. Enligt information från SpaceWeather.com har dessa utskjutningar smält samman till en massiv CME, känd som Cannibal CME. När den når jorden kan den orsaka geomagnetiska stormar av G3-klass, vilket öppnar upp för möjligheten att observera norrsken i Slovakien.

Intensitet av geomagnetiska stormar

Geomagnetiska stormar klassificeras från G1 till G5. Även om inga större problem förväntas, kan mindre avbrott i satellitnätverk, inklusive GPS, mobil- och internetsignaler, inträffa.

Vad är soleruptioner?

En soleruption är en intensiv explosion på solens yta som uppstår på grund av att magnetisk energi plötsligt frigörs. Dessa händelser producerar elektromagnetisk strålning, såsom röntgenstrålning och synligt ljus, tillsammans med koronala massutkastningar (CME).

Eruptioner klassificeras efter intensiteten i den energi som frigörs, från den lägsta klassen A till den högsta klassen X. Till exempel är en explosion i klass X mycket kraftigare än en explosion i klass M eller C, rapporterar iMeteo.sk.

Så gör dig redo för en chans att observera de fascinerande himlafenomen som naturen har att erbjuda oss under de kommande dagarna.

Leave a Response