Tips för hemmet

Det stör hjärnans funktion, minskar intelligensen. Eliminera från den dagliga kosten

En balanserad kost är nyckeln till korrekt kroppsfunktion, inklusive hjärnan, ett av de viktigaste organen i kroppen. Bortsett från mörk choklad, broccoli och avokado, som ökar minnet, intelligensen och humöret, finns det livsmedel som fungerar som det värsta ”bränslet” för den. Här är de som är skadliga för hjärnans hälsa. Eliminera dem från din kost.

Vad är mest skadligt för hjärnan? Undvik dessa livsmedel

För att hjärnan ska kunna arbeta med full kapacitet behöver den rätt stimuli för att göra det. Så om du inkluderar följande i din dagliga kost fisk, nötter eller bär som är rika på värdefulla fettsyror, får hjärnan en boost att arbeta och du ger den tillbaka rätt mängd energi och humör för att prestera under hela dagen.

I vissa fall kan dock den dagliga menyn innehålla livsmedel som våra hjärnor aldrig kommer att bli vänner med. De har en nästan destruktiv effekt på hjärnan, minskar koncentrationen och minnet och till och med försämrar intelligensen. Högst upp på denna lista finns en produkt som allt oftare dyker upp på polackernas tallrikar.

Vad gillar hjärnan inte? Dessa livsmedel skadar din hjärna

Friterad mat – som kyckling eller pommes frites – kan inte bara öka midjemåttet, utan också ha en negativ inverkan på hjärnans hälsa. En studie som publicerades i Journal of Nutritional Science visade att personer som konsumerade stora mängder friterad mat presterade sämre på kognitiva tester. Experter påpekade då att detta kan vara relaterat till inflammation och en minskning av hjärnvävnadens storlek.

Dessutom blockerar stekt mat produktionen av dopamin – hormonet som ansvarar för att uppleva känslor, humör och inre motivation – i centrala nervsystemet, tack vare farliga fetter. När vi matar våra hjärnor med liknande ohälsosamma godsaker kan vi därför uppleva en minskning av energin och ett något sämre humör.

Vad stör hjärnans funktion? Se upp för dessa livsmedel

De är välsmakande men ohälsosamma. Ändå hamnar de på våra bord mycket oftare än de borde. Läskedrycker, nektar, söta teer och kolsyrade drycker. De har alla en sak gemensamt – enorma mängder socker, vilket kan leda till neurologiska skador som orsakar inflammation.

Resultat som publicerats i tidskriften Alzheimer’s & Dementia visar att människor som regelbundet konsumerar sockerhaltiga drycker inte bara har sämre minnemen också en mindre total hjärnvolym och en mycket mindre hippocampus – den del av hjärnan som är ansvarig för inlärning och minne. Så nästa gång du sträcker dig efter ett glas sockerhaltig dryck är det bäst att du tänker efter en extra gång.

Subtilt tuggummi kan också vara skadligt för hjärnans funktion. Resultaten av en studie som genomfördes av forskare i Kalifornien visade tydligt att långvarigt tuggummituggande inte bara kan försämra minnet utan även koncentrationen.

Vad skadar minnet mest? Eliminera det från din kost omedelbart

Produkter som innehåller betydande mängder transfettsyrordvs. hydrerade vegetabiliska oljor – den mest skadliga typen av fettsyror för våra hjärnor. De finns i margarin, salta snacks, godis, färdigmat, konfektyr och snabbmat och förutom att de krymper hjärnan och gör den sämre minne, koncentration och kognitiv funktionkan göra stor skada på våra hjärnor – vilket gör att vi riskerar att drabbas av Alzheimers sjukdom.

Vissa fiskar – ledda av den populära tonfisk – som tenderar att ackumulera kvicksilver, kan också vara farligt för hjärnans hälsa. Studier tyder på att människor som konsumerar det mer än tre gånger i veckanlöper de större risk att utveckla kognitiv försämring. Experter rekommenderar att man väljer tonfisk istället för lax eller torsksom är rika på omega-3-fettsyror. Dessa kommer att öka hjärnans funktion avsevärt utan att utsätta den för potentiell fara.

Leave a Response