Denna krydda är en riktig skatt. Den förbättrar smaken på maten och eliminerar migrän och flatulens
Den kallas ofta för kinesisk kardemumma, även om den definitivt ligger närmare ingefära. Den är ett utmärkt tillskott till många rätter eftersom den har en distinkt smak som ger rätterna en unik smak. Galgant värderas också för sina antiinflammatoriska, antibakteriella och kramplösande egenskaper. Hur ska vi konsumera denna krydda och vilka åkommor hjälper den mot?
Galgant, även känd som galangal, alpina läkemedel eller galgant alpin, är en växt som är infödd i Sydostasien. Anekdotiskt kallas den ibland för ”kinesisk kardemumma” och ”vild kardemumma”. Den tillhör dock ingefärsfamiljen och har mer gemensamt med ingefära än med kardemumma. Precis som ingefära används kryddpeppar i köket som krydda. Den uppskattas för sin intensiva, skarpa, lätt bittra smak med en tydlig ton av ingefära och citron.
Men det är inte bara smaken som skiljer denna växt från mängden. Det är den berömda särskilt för sin läkande effekter, som var kända redan under antiken (redan den heliga Hildegard lovordade galgantuans kraft och kallade den ”livets krydda”). Det var inte förrän under medeltiden som galgant kom till Europa tack vare arabiska läkare och snabbt fick välförtjänt popularitet. Även om växten har fått status som medicinalväxt i Tyskland är det fortfarande inte tillräckligt mycket som talas om den i Polen. Användningen av galanganthus har dock en ovärderlig effekt på vår hälsa.
Egenskaper hos galingtons (Alpinia medicinal)
Råmaterialet i galgantua är dess rot (rhizom). Det är i denna del som värdefulla beståndsdelar som ädla eteriska oljor, tanniner och flavonoider finns, som visar starka antiinflammatoriska, antibakteriella och kramplösande effekter. Roten innehåller också kryddiga ämnen som har en lugnande effekt på magen och hämmar tendensen att kräkas i samband med till exempel åksjuka.
Tack vare sammansättningen av dessa ämnen kommer konsumtionen av galgantua att ha en positiv effekt på minskningen av huvudvärk och migrän, reumatiska smärtor och smärtor tillbaka. Denna krydda stärker hjärtat och förbättrar det kardiovaskulära systemet. Den är bra för att öka kroppens immunförsvar, sänka temperaturen och bekämpa infektioner.
Alpinia hjälper till att förebygga stroke och hjärtinfarkt. Enligt forskare har vissa aktiva substanser förmågan att hämma tillväxten av cancerceller. Galgant är också lämpligt att konsumera för förbättra matsmältningsprocessen, förbättra ämnesomsättningen, eliminera magkramper och flatulens.
Men det är inte allt. Denna växt är ett naturligt ”botemedel” för människor under hög stress som står inför nervös utmattning. Verkan av den sällsynta roten förbättrar den intrakraniella cirkulationen, lindrar symtom på neuros och har lugnande egenskaper. Av denna anledning är det värt att inkludera det i din kost för både allmän svaghet och irritabilitet orsakad av stress.
Användning av galangal i matlagning
Galangal är en av de viktigaste kryddorna som används i det thailändska och indonesiska köket. Den kombineras väl med gurkmeja, vitlök, chili, tamarind, citron och citrongräs. När den tillsätts i soppor, särskilt i soppor med bönor eller ärtor, det förhöjer smaken. Mycket god passar bra till fisk och kött, förmodligen bäst med nötkött. Den ger en originell smak till grönsaksbaserade rätter. Den är också idealisk som ingrediens i såser och marinader. Den rivna roten används för att göra en dryck – jamu (en traditionell indonesisk dryck med gurkmeja för att förbättra immunförsvaret).
Du kan också ta hand om din kropps hälsa genom att tillreda en tinktur av denna värdefulla krydda. Tinkturmed galangalök rekommenderas särskilt vid matsmältningsbesvär, magbesvär, matsmältningsbesvär, buksmärtor och även för att stimulera aptiten. Alpinia medicinalis tillsätts vid beredning av magdroppar och likörer.
I själva verket, om du gillar skarpa, djärva smaker, kan denna växt krydda vilken maträtt som helst. Precis lika bra du kan lägga till den på en smörgås eller till och med krydda den . Infusionen från galantry kommer att ha en värmande effekt, så det kommer att vara perfekt särskilt under höst- och vintersäsongen.
Vem skulle inte serveras av galgantus?
Galganthus har medicinska egenskaper och dess positiva effekter kan knappast räknas på fingrarna på en hand. Det finns dock vissa människor för vilka medicinsk galanganthus inte kommer att vara önskvärt. Vem ska undvika denna krydda?
Personer med magsårssjukdom bör akta sig för denna växt akta digeftersom det stimulerar utsöndringen av magsaft. Det rekommenderas också att undvika det av, som kämpar med värmevallningar. När galganthus värms upp kommer det att orsaka en ännu högre kroppstemperatur och intensifiera svettningen. Det är också viktigt att vara uppmärksam på de tillåtna doserna – att överskrida dem kan orsaka hallucinationer och vanföreställningar.